Śledzie korzenne w oleju i życzenia

Dzisiaj kończy się kolejny rok. Odchodzi stare przychodzi nowe. Kolejny rok dla bloga to szmat czasu. 277 wpisów w tym roku, którymi prawie codziennie was witałam z rana. Cieszę się, że jest grono odbiorców, które stale tutaj zagląda, korzysta, testuje, komentuje. Dziękuje, że to co robię trafia do Was, że ta wierna garstka czytelników codziennie sprawia mi radość i pozwala robić to co robię, dzielić się z Wami moją kuchnią.  
Dlatego Wam oraz każdemu kto się tutaj chociaż raz pojawił lub dopiero pojawi chciałabym złożyć życzenia

 wspaniałej, niezapomnianej, szampańskiej zabawy
abyście Nowy Rok 2014 
przywitali w szampańskim nastroju, 
ufając, że będzie wspaniały 
i przyniesie nam wszystkim niezapomniane chwile!
Szczęśliwego Nowego Roku!

Bernika - mój kulinarny pamiętnik

A oprócz życzeń w tym wpisie zostawiam wam tez przepis na karnawałowe śledziki korzenne, jedne z naszych ulubionych.



Korzenne śledzie w oleju
  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 1-2 łyżki majeranku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ziarna jałowca
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • listek laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego
  • 1/2 - 1 łyżeczka soli
  • 3 cebule
  • olej rzepakowy

Matiasy wymoczyć w wodzie albo mleku przez min 2-3h. Odcedzić, osuszyć. Pokroić w paseczki lub dzwonka. Cebule drobno pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ze sobą zioła, których nie szczędzić: majeranek, ziele angielskie, jałowiec, pieprz kolorowy w całości, pieprz zwykły, sól, listek laurowy pokruszony.

W misce układać warstwami: cebulę, zioła, śledzie, cebula, zioła, śledzie, itp. na górze powinna być cebula i zioła. Zalać wszystko dobrej jakości olejem, dodać czosnek, wymieszać. Od ilości danego czosnku zależy czy śledzie będą delikatniejsze czy ostrzejsze. Odstawić na jeden dzień i gotowe.



15 komentarzy:

  1. Pyszności! Najlepszego w Nowym Roku! Spełnienia marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego dobrego,sukcesów i pasji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bernadeto najlepszego dla Was w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyszły na zdjęciu te śledziki :) Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok!
    :) Śledziki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdeczności odwzajemniam i pozdrawiam.Śledziki z charakterem, lubię takie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Śledzik naprawdę rewelacyjny. Zapożyczam przepis i zapraszam http://slodkiedomowezycie.blogspot.com/2014/01/sledzik-korzenny_16.html
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger