Sałatka z piersi gęsiej w owocowym sosie

To już jak ostatnia propozycja na gęsinę z jej części, świetna sałatka idealna na sylwestra czy noworoczny lekki obiad. Pierś z gęsi z owocami i sałatą nie tylko zaspokoi głód, ale milo zaskoczy gości. Proste ale wykwintne danie. Polecam.



Sałatka z piersi gęsiej w owocowym sosie
  • 2 piersi z gęsi
  • łyżki sosu teriyaki
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • kilka ziaren pieprzu młotkowanego
  • sałata lodowa
  • pomarańcza (skórka starta z całej)
  • granat
  • szczypta papryczki chili proszku albo trochę drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki białego wina chińskiego śliwkowego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine


Zamarynuj mięso: W naczyniu wymieszaj sos teriyaki, sok z pomarańczy, drobno pokrojoną chili, pieprz młotkowany rozetrzyj w moździerzu, dodaj do marynaty. Do marynaty włóż oczyszczone piersi, tak aby marynata przykryła mięso i odstaw na noc do lodówki. Gdy mięso się zamarynuje, natnij skórę w kostkę, rozgrzej na patelni olej, obsmaż z obu stron piersi, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 25-30 minut. Wyjmij owiń w folie aluminiową i odstaw na 5 minut. Mięso pokrój na plasterki tuż przed podaniem.

½ pomarańczy pokrój na plasterki. Zrób sos. Sok z ½ pomarańczy, ½ granatu, skórkę z pomarańczy, chili, wino, miód i oliwę wymieszaj w rondelku. Podgrzewaj przez chwile, aż się wszystko połączy.

Na talerzu ułóż porwana na kawałki sałatę lodowa, na to połóż plasterki piersi gęsiej, plasterki pomarańczy, pestki granatu i polej to sosem. Udekoruj tymiankiem.

4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger