niedziela, 22 grudnia 2013

Piernikowe muffinki z polewą cytrynową

Propozycja dla dzieci, które niekoniecznie w święta lubią jeść piernik za to na pewno lubią jeść muffinki, a dzięki dodatkowi przyprawy do piernika chętnie je zjedzą, pozostając w klimacie świątecznym. Porcja na ok 22 szt. Źródło.




Piernikowe muffinki z polewą cytrynową
  • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki (234 g) miodu
  • 1/2 szklanki (115 g) masła
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki (185 g) jogurt naturalnego
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka 
polewa:
  • 1 szklanka (120 g) cukru pudru 
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki śmietany lub mleka


Rozgrzej piekarnik do 180 st. Formę na muffinki wysmaruj tłuszczem. 
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, sodę, przyprawę do piernika. W garnuszku podgrzej miód i masło aż się roztopi, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. W drugiej misce wymieszaj brązowy cukier, jajka, jogurt i mleko. Wlej do masła i miodu i wymieszaj rózgą. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia, wystarczy rózgą nie trzeba używać miksera. Ciasto może być grudkowate i nierówne. Wypełnij blaszkę na muffinki do 3/4 wysokości. Piec przez około 15-20 minut. Gotowe gdy wykałaczka włożona do środka muffinki wychodzi czysta. Odstaw babeczki do ochłodzenia, w międzyczasie przygotuj lukier. Wymieszaj wszystkie składniki razem na jednolitą masę, dodaj więcej cukru, jeśli chcesz lukier gęstszy, mniej cukru jeśli bardziej rzadki.  Polej muffinki, udekoruj wg uznania.


4 komentarze:

  1. Jakie okrąglutkie. Cudowne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne te muffinki, takie na jeden kęs :) Uwielbiam pierniczkowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń