poniedziałek, 23 grudnia 2013

Piernik z kremem i bezowymi grzybkami

Jeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. 


Piernik z kremem i bezowymi grzybkami

ciasto:
  • 2/3 szklanki piwa ciemnego (ja dałam książęce burgundowe)
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej 
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru 
  • serek Bieluch
bezowe grzybki:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 duże białka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • biała czekolada
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 st. Tortownice o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
W rondelku połączyć piwo i miód. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wyłączyć ogień i dodać sodę.Pozostawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Do piwa z miodem dodać jajka, oba cukry i trzepaczką dobrze wymieszać wszystko. Dolać olej i wymieszać.Wszystko wlać do suchych składników i wymieszać. Na koniec wsypać bakalie i jeszcze raz wymieszać. Gotowe ciasto wlać do torownicy. Piec około 45 minut, aż ciastko zacznie odstawać od boków formy a wykałaczka wyjdzie ze środka czysta. Odstawić do ostygnięcia. Gotowe przekroić na pół. 
Krem: Ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Dodać fixy a następnie Bielucha, wszystko dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na masę jeden placek. Przykryć drugim ciastem. Posmarować gorę ciasta. Wstawić ciasto do lodówki na 30 minut.
Grzyby bezowe:  Piekarnik rozgrzać do 110 st. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubić mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo (po łyżce) cukier. Gdy piana będzie sztywna i cukier się rozpuści masę przełożyć rękawa cukierniczego. Można użyć woreczka do mrożenia. Na blachę wyciskać stożki (dla wysokich łodyg) i okrągłe kopce (na daszki). Piec przez 1,5 godziny. Grzyby powinny być suche, ale nie kolorowe. Wyjąć blachę i poczekać aż grzybki całkowitego ostygną. Rozpuścić na parze czekoladę. Przy pomocy pędzelka posmarować czekoladą spód daszka. Przyłożyć nóżkę, szklic grzybka i odstawić na bok, aż czekolada zastygnie. Gotowe grzybki ułożyć na cieście.


6 komentarzy: