środa, 18 grudnia 2013

Kulebiak z kapustą i grzybami

Od niedawna na naszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy u nas lubi. Mimo zę potrawa wygląda na skomplikowaną to wcale taka nie jest i można ją spokojnie przyrządzić nawet dzień wcześniej, gdzie będzie czekalą tylko na podgrzanie i podanie razem z barszczem. Polecam go nie tylko na święta ale taki kulebiak pyszny jest również w ciągu roku.  


Kulebiak z kapustą i grzybami

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła
  • 1 łyżka oleju zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/4 szklanki lodowatej wody (jeśli ciasto tego potrzebuje)
farsz: 
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 200 g kapusty kiszonej (u mnie domowa)
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek (można dać inne leśne grzyby)
  • 10 suszonych śliwek 
  • do posmarowania żółtko 

Mąke wymieszać z masłem i olejem na drobny pył. Jajko i ocet lekko ubić widelcem i dodać do masy. Wyrobic ciasto. Jesli jest za suche stopniowo dolewac wody tak by sie wszystko dobrze polączylo a ciasto nie kleilo do rąk. Ciasto podzielić na 2 czesci i zawinąc w folię spozywcza i wsadzic do lodówki na min. 2 godziny, mozna nawet na całą noc. Następnie wyjac i na posypanym mąka blacie lub stolnicy rozwałkowac dwa placki. Jeden musi być wiekszy. Formę o średnicy 20-22 cm wysmarować masłem i oprószyc bułką. Wyłozyć formę duzym krążkiem łacznie z bokami. Rozłozyć farsz na cieście. Drugim plackiem przykryć farsz i dobrze skleić brzegi obu ciast. Z pozostałego ciasta można wyciąć dekoracje. Przykleić je na wierzchu ciasta za pomocą białka. Całosć posmarować roztrzepanym żółtkiem. W ciescienawerzchu zrobic 3-4 małe nacięcia nożem żeby gorące powietrze miało jak uchodzi w trakcie pieczenia ze środka ciasta.  

Farsz: Masło stopić na patelni, dodac cebulę drobno pokrojoną i usmażyć na złoty kolor. Dodac kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie zmielone, pieprz, posiekane ząbki czosnku. Jeśli mamy domową nie trzeba jej mocno odcedzac czy przelewac wodą, jeśli jest kupna to warto bo dość mocny kwas w niej zawarty moze spowodać ze potrawa będzie za kwaśna. Smażyć 20 minut mieszajac co jakiś czas. Umyte pieczarki pokroic w kostkę i razem ze sliwkami i posiekaną natką dodac do kapusty. Dusić razem ok 10-15 minut.
Jęśli zamistpeiczarekmamy suszone grzyby wystarczy ja na 1h zalać wodą i namoczyć, następnie odsączyć, pokroic drobno i dodać kapusty. 
Jeśli kapusta farsz jest za kwaśny mozna doprawić go cukrem, jeśli za mało "masny" to dodać jeszcze masła. Gotowy farsz włożyć do formy do ciasta, wcześniej usunąć z farszu liść laurowy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez 35-40 minut na środkowej półce piekarnika, aż kulebiak będzie złoto-brązowy. Podawać z barszczem. Pyszny i syty.  




2 komentarze:

  1. Ale okazały kulebiak, zwykle się robi podłużny, a okrągły świetnie sie porcjuje.
    Przepis na ciasto doskonały.

    OdpowiedzUsuń