niedziela, 22 grudnia 2013

Krem z pieczarek z pestkami dyni

Ta zupa to wyjście awaryjne dla tych co w święta nie przepadają za zupą grzybową. Krem z pieczarek, mimo że nie wygląda za apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów. 



Krem z pieczarek z pestkami dyni
  • 150 g pieczarek
  • 750 ml - 1l bulionu warzywnego
  • cebula duża
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany do zup


Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać.pieczarki. Smażyć chwile aż sie lekko podrumienią. W garnku podgrzać bulion, przełożyć z patelni grzyby z cebulą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut. Przełożyć do miksera albo zmiksować blenderem, najpierw to co jest geste, stopniowo dolewać zupę tyle ile potrzebujemy, żeby otrzymać odpowiedni krem, bo jeśli od razu wlejemy wszystko może nam zupa zrobić się za rzadka. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy ponownie. Doprawić do smaku. 

Wlać zupę na talerze posyp pestkami dyni i posiekaną natką.   



4 komentarze:

  1. nie lubię konsystencji i wyglądu tego kremu :] dlatego nie dodaję go na bloga.
    ale w smaku jest świetny :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak wiem tez sie zastanawiałam czy dawać, bo ten wygląd i konsystencja nie zachwyca .

      Usuń
  2. Chętnie bym spróbowała. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń