Gulasz wołowy w piwie i pierniku

Gdy zobaczyłam ten odcinek "Pascal po polsku", w którym przygotowywał te wołowinę postanowiłam przygotować to danie żeby sprawdzić jak naprawdę smakuje połączenie mięsa, ciemnego piwa i piernika. Danie okazało się niezwykle interesujące, głębokie w smaku, z lekka goryczką piwa, dla smakoszy na święta idealne. 


Gulasz wołowy w sosie piwno-piernikowym 
  • 1/2 kg łopatki wołowej
  • 125 g boczku surowego 
  • 2 cebule
  • 1/2 l ciemnego piwa
  • 50 g piernika (mogą być katarzynki bez polew bez dodatków)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego brązowego
  • 2 liście laurowe
  • odrobina świeżego tymianku
  • musztarda
  • pieprz

Cebule posiekaj a boczek pokrój w kostkę. Do naczynia dodaj 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i pod przykryciem duś przez 10 minut. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojony boczek i podsmażaj przez około 10 minut aż boczek nabierze złotego koloru. Po podsmażeniu przełóż boczek z cebulą do miski.
Do garnka, w którym się smażył boczek, dodaj masło i na największym ogniu podsmażaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Kiedy mięso się zarumieni, wyjmij je z garnka i przełóż do miski z boczkiem i cebulą. Do sosu, który pozostał w naczyniu, dodaj cukier i zamieszaj. Następnie przełóż mięso z cebulą i boczkiem do sosu. Dodaj liście laurowe, tymianek i piwo. Pierniki posmaruj z dwóch stron musztardą i włóż do sosu. Duś gulasz na małym ogniu, pod przykryciem przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw gulasz pieprzem. Potrawę możesz udekorować tymiankiem. Gulasz najlepiej podawać z chlebem.

14 komentarzy:

  1. To ja też spróbuję, bo piernika ci u mnie obecnie pod dostatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do pierników i piwa mam słabość, więc pewnie będzie mi smakował taki gulasz :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo apetycznie, a przepis dokladnie tak jak slynne belgijskie carbonade flamande.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zobaczyłam ten odcinek to też to zrobiłam - przepyszne! mąż się zajadał i nie raz wspominał, że mogłabym znowu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak się patrzy na ten odcinek to cieknie ślinka.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger