niedziela, 15 grudnia 2013

Francuski chleb z garnka

Dzisiejszy wpis to zmodyfikowany przeze mnie podstawowy przepis Julii Child na chleb, bułki, pizze lub bagietki. Z tego przepisu robiłam już pizze, a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku. Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu, a chcą mieć w okresie świąt własne pieczywo polecam ten przepis. Nie może się nie udać. 



Francuski chleb z garnka
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody



Drożdże rozpuścić w ciepłej w 1/3 szklanki wody. Dodać mąkę, sól, wodę z drożdżami, pozostałą wodę, wymieszać razem do połączenia. Nadal mieszając, wyrabiać łyżką przez około minutę. Pozostawić ciasto w misce i przykryć folią i ściereczką. Umieścić w lodówce przez noc albo zostawić na blacie na 2 h aż podwoi objętość.
Jeśli ciasto było przez noc w lodówce, to po wyjęciu zostawić na blacie na godzinę żeby podrosło i ociepliło się. Jeśli natomiast było przez 2h na blacie to wystarczy wyjąć ciasto na omączony blat i ugniatać go przez 15-30 sekund. Uformować kule. Na blacie rozłożyć duży kawałek pergaminu, umieścić  ciasto na pergaminie, przykryć luźno ściereczką i zostawić aż dwukrotnie podrośnie.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Umieścić garnek lub inne naczynie w którym będziemy piec chleb w piekarniku i niech się nagrzewa przez 30 minut. Gdy ciasto jest gotowe wyjąć garnek z piekarnika, chwycić rogi papieru i włożyć ciasto razem z papierem do środka garnka, na środku ciasta zrobić na środku głębokie nacięcie na krzyż, posypać z wierzchu odrobiną mąki, przykryć pokrywką i umieścić garnek w piekarniku. Piec przez 25-30 minut. Zdjąć przykrywkę z garnka i piec przez kolejne 5-10 minut. Wyjąć gdy chleb będzie rumiany. Zostawić w garnku do ostudzenia. 


10 komentarzy:

  1. Witam
    Czy sa jakies wymagania co do garnka? Emaliowany, ceramiczny ...?Jaką srednice ma Pani garnek?
    Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. garnek kazdy: ceramiczny, żeliwny, rzymski, byle nie miał elementów plastikowych takich które sie spala lub stopią w wysokiej temperaturze, moze to byc także zamykane naczynie żaroodporne. ja mam zeliwny emaliowany z duki o szerokosci 17cm. http://dukapolska.com/naczynia-kuchenne/garnki-i-czajniki/la-famiglia-garnek-zeliwny.html

      Usuń
  2. czy można użyć mieszanych mąk? np. pszenna razowa, żytnia i do środka ziarenka wrzucić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi sie ze nie będzie problemu trzeba tylko odpowiednio dozować płyn bo te mąki są wiadomo bardziej chłonne żeby nie wyszedł nam zakalec. ciasto powinno lekko odchodzić od reki.

      Usuń
  3. Odważyłam się i upiekłam mój pierwszy chleb! Dzięki za ten przepis. Chlebek śliczny i całkiem smaczny. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała :) Do mąki dodałam kminku a po wierzchu posypałam grubą solą. Następnym razem dodam mąki żytniej. A może kiedyś nadejdzie czas, kiedy wyprodukuję zakwas i wtedy dopiero będzie się działo:)

    OdpowiedzUsuń