czwartek, 5 grudnia 2013

Chlebek bananowy z makiem

Pomysł na ciasto, do którego można wykorzystać pozostały mak oraz zbrązowiałe banany. Ciasto ze względu na mak i białą śnieżną polewę świetnie będzie się prezentowało na świątecznym stole. Jest proste i tanie, idealne. Po prostu banana bread.



Ciasto bananowe z makiem
  • 245 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2  łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki maku 
  • 2 małe dojrzałe banany 
  • 90 ml maślanki 
  • 113 g   masła o temperaturze pokojowej 
  • 150 g cukru pudru 
  • 2 duże jajka lekko roztrzepane 
polewa:
  • 70 g cukru pudru
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 ½ łyżki świeżego soku z cytryny


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Masłem wysmarować formę do pieczenia i wysypać mąką. Forma albo okrągła z kominem albo keksowke.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól do małej miseczki, dodać mak i odstawić. W innej małej misce wymieszać razem rozgniecione banany i maślankę.
W misce miksera ubić masło na średniej prędkości. Zatrzymać mikser i zeskrobać dół i boki miski. Miksując dalej na średnich obrotach dodać cukier i kontynuować ubijanie, ok 2-3 minut. Następnie po jednym dodawać jajka, mieszając cały czas. Na najniższej prędkości dodać mieszaninę bananów i maślanki, następnie mąkę z dodatkami dodać w trzech częściach cały czas mieszając. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 35-40 minut. Przenieść na kratce, ostudzić, a następnie wyjąć.

Zrobić glazurę: w małej misce wymieszać razem cukier i skórkę. Stopniowo dodawać sok z cytryny mieszając aż uzyska się odpowiednia konsystencje. Polukrować ciasto.



4 komentarze:

  1. Fajny pomysł z dodatkiem maku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chlebek bananowy, ale z makiem nie próbowałam, a mak uwielbiam! Muszę wypróbować następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś bananowe ciasto z makiem. Było bardzo pyszne. :)
    Twoje wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń