Bułeczki musli

Wiem ze ostatni wpis to również było zdrowe śniadanie, ale idąc za ciosem postanowiłam pokazać wam jeszcze jedna wersje takiego śniadania i co możną zrobić z musli, poza zalaniem go mlekiem. Mianowicie przygotować bułeczki, które są zdrowe, chrupiące i apetyczne. Idealne do szklanki soku pomarańczowego Tymbark.


Bułeczki musli
  • 100 g migdałów grubo posiekanych (słupki)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 100 g sezamu
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g nasion dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • garść żurawiny suszonej
  • 3 male jajka 
  • 50 ml oleju  
  • 2 łyżki soku pomarańczowego Tymbark
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • pomidor
  • papryka
  • bazylia
  • mozzarella
  • sałata 

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W misce wymieszać migdały, żurawinę, nasiona, mielone orzechy. Osobno w misce wymieszać jajka, olej, sok i sól, a następnie dodać do miski z musli, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut.
Formę do muffin najlepiej silikonowa wysmarować masłem. Do każdego otworu nałożyć porcje ciasta, pełno aż po brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut. Wyjąć i ostudzić przed przecięciem bułeczek.

Przełożyć ulubionymi dodatkami. Ja dałam plasterki pomidora, papryki, sałaty, liście bazylii oraz mozzarella. Smacznego.



9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. tak jajko wystarczająco zespoi całość.

      Usuń
    2. Chyba jutro spróbuję :))) Wygląda cudnie :)

      Usuń
  2. A ja naiwna myślałam, ze to na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pięknie podane. Cudne zdjęcia. Też myślałam że wersja na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat na wytrawnie ale na slodko tez mozna zjesc, albo same tez sa pyszne.

      Usuń
  4. bomba witamin! świetne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger