Wątróbka z jabłkami w winie

Wątróbka po raz kolejny. Tym razem w odsłonie jesiennej z jabłkami i winem. Smażona w ten sposób to idealne danie na obiad lub kolację. Delikatna, przesiąknięta aromatami wina i kwaskowatych jabłek podana z ciemnym chlebem i lampka wina to miły akcent na jesienny posiłek. Życzę smacznego.


Wątróbka z jabłkami w winie 

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • szklanka mleka
  • 200 ml wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18% (może być więcej jeśli ktoś woli)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • kilka gałązek tymianku 





                      Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 30 min. Jabłka nie obierać, tylko ze skórką pokroić na ósemki, wyciąć gniazdo nasienne. Cebulę pokroić w piórka.
                      Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać wątróbkę i smażyć z każdej strony aż się białko zetnie. Dodać cebulę, smażyć około 3 min., mieszając od czasu do czasu, następnie wszystko podlać winem, doprawić majerankiem, solą, tymiankiem oraz pieprzem i smażyć około 10 min., aż wino lekko odparuje. Podlać wszystko śmietanką, wymieszać, następnie dodać pokrojone jabłka i poddusić jeszcze chwile, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły.  Doprawić do smaku. Podać z chlebem.

                      6 komentarzy:

                      1. nie przepadam za wątróbką ale ta wygląda pysznie:)

                        OdpowiedzUsuń
                      2. Uwielbiam wątróbkę, a z jabłkami jest pyszna!

                        OdpowiedzUsuń
                      3. uwielbiam watrobke, ale nigdy nie probowalam jej polaczyc w jablkami.. swietna inspiracja dzieki :)

                        OdpowiedzUsuń
                        Odpowiedzi
                        1. Aż dziwne, bo wątróbka z jabłkami to standard. Ja z kolei polecam z malinami lub brzoskwinią, watróbka drobiowa świetnie się łączy z praktycznie każdym owocem

                          Usuń
                      4. Nic nie pisze, ile śmietanki dodać?

                        OdpowiedzUsuń
                        Odpowiedzi
                        1. o faktycznie gdzieś mi się zapodziała, już uzupełniam błąd. a śmietanki tak ok 1/2 szklanki, może być więcej jak ktoś lubi mieć więcej lub mniej sosu. ja dałam mniej.

                          Usuń

                      Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger