Muffinki bananowo-dyniowe z nutella

Pomalutku kończymy nasze tegoroczne spotkanie z dynia. Co prawda zostało mi jeszcze trochę nadzienia z dyni po tym jak mąż ja artystycznie wyciął na dekoracje przed dom na Halloween, wiec pewnie jeszcze coś się z tej dyni pojawi. A na razie zapraszam was na dyniowe muffinki z dodatkiem bananów i nutelli. Myślę, ze takie połączenie niejednego smakosza słodkich wypieków zadowoli. Przepis z którego korzystałam zmieniłam o dodatek nutelli i otoczkę z cukru.  Źródło



Muffinki bananowo-dyniowe z nutellą
  • 2 szklanki mąki pszennej (albo można 1 pszenną i 1 pszenną razową)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do dan słodkich   
  • przejrzałe banany
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • nutella
otoczka z cukru:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 kostka masła, roztopionego
puree z dyni:
  • 1 kg dyni
przyprawa do dan słodkich korzenna :

  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ½ łyżeczki mielone ziele angielskie
  • 1 ½ łyżeczki mielonych goździków


Składniki przyprawy wymieszać w słoiczku, zamknąć szczelnie. Wydajność na 5 łyżek. Używać do wypieków z dynia, do korzennych ciast, do jabłeczników, itp.


Puree: Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec, gdy już dynia jest odpowiednio gęsta odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki puree.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawę razem do miski. Dodać cukier, wymieszać suche składniki. Banany rozgnieść na papkę. W osobnej misce wymieszać banany, dynie, olej, jajka i wanilie. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Do blaszki, formy na muffinki dawać po 2 łyżki farszu, na to 1 łyżeczkę nutelli, a następnie przykryć łyżką ciasta. Formy nie trzeba niczym smarować przed włożeniem ciasta. Piec przez 15-20 minut, aż babeczki będą miały złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 minut. Z tej porcji wychodzi ok 15-18 standardowych babeczek lub 30 mini babeczek.

Otoczka. Stopić masło. W misce wymieszać cukier i cynamon. Po schłodzeniu babeczek wyjąć je na talerz, każdą posmarować masłem i obtoczyć w mieszaninie cukru. 



7 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger