środa, 6 listopada 2013

Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem

Jak zutylizować wolną i zalegającą w szafce puszkę z masą krówkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami, który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało tak jak mi. Polecam.



Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem i sosem kawowym


ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2  łyżki suchych drożdży 
  • 30 g masła miękkiego
  • 2 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 i 1/4 do 4 i 1/2 szklanki mąki
nadzienie:
  • puszka (400 g) masy krowkowej - kajmak
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki brązowego cukru
sos:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (albo mleka)
  • 50 g serka kremowego (ja miałam filadelfia)

Najpierw podgrzać mleko, aż będzie cieple. Odlać 2 łyżki, dodać do niego pół łyżeczki cukru pudru i drożdże do tego. Wymieszać, przykryć i odstawić na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować. Resztę mleka i cukru dać do misy miksera, dodać gotowe drożdże, miękkie masło, jajka, mąkę i sól. Powoli mieszać najlepiej za pomocą haka do chleba (albo wyrabiać ręcznie) aż ciasto się połączy (jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać trochę więcej mąki). Następnie wyrabiać ciasto na średniej prędkości przez około 10 minut. Gotowe uformować w kule, umieścić w natłuszczonej misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin, aż podwoi wielkość.

Formę - u mnie tortownica 24 cm - posmarować tłuszczem, posypać mąką. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej delikatnie mąką stolnicy na duży prostokąt. Całość posmarować kajmakiem i posypać połamaną, pokruszoną czekoladą. Zwinąć wzdłuż szerszego boku w roladę, następnie za pomocą ostrego noża, przeciąć na 13-16 równych części. Umieścić kawałki obok siebie w tortownicy, posypać brązowym cukrem, przykryć i pozwolić mu porosnąć w ciepłym miejscu przez 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni i piec bułki przez około 25 minut, aż wierzch będzie pięknie brązowy.

Zrobić sos: w miseczce połączyć kawę ze śmietanką lub mlekiem, dodać serek i dokładnie wszystko wymieszać na jednolity sos. Sosem polać gotowe drożdżówki.



19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. oj tam zwykła stylizacja i trochę obrobki ale dziekuje.

      Usuń
  2. Cudowne. Bardzo lubię takie drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja i nigdy się nei nudzą.

      Usuń
  3. świetny pomysł jeszcze z kajmakiem to w ogóle rewelacja:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie :) Już sobie wyobrażam, jakie były pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzy mni się zrobi właśnie takie ślimaczkowe ciasto. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne te drożdżówki! : )
    Muszą smakować niesmowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak to zamienić na drożdże swuezem :) czy wolno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 i 1/2 łyżki drożdży świeżych to 7-8 g , wiec wystarczy dodać zamiast nich 25 g drożdży świeżych. i postępować dokładnie w przepisu tak jak z suchymi.

      Usuń