niedziela, 3 listopada 2013

Drożdżowe bułki z sałatką grecką

Pomysł na nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis Roxany.


Drożdżowe bułki z sałatką grecką

ciasto:
  • 4 szklanki (480 g) mąki chleb
  • 1/4 szklanki (60 ml) letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 - 2/3 szklanki (120-160 ml) wody
nadzienie:
  • 1 szklanka rozdrobnionego sera feta
  • papryka czerwona
  • 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwki zielone
  • 2 czerwone cebule
sos:
  • 150 g jogurtu  naturalnego
  • duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • świeże posiekane oregano
  • odrobina pieprzu


Do miski przesiać mąkę i zrobić w środku dołek. Wlać 60 ml wody, wsypać drożdże. Poczekać kilka minut w temperaturze pokojowej, aż na powierzchni mąki i wody utworzy się z drożdży pianka.
Następnie dodać oliwę z oliwek, sól, oregano i jajko i rozpocząć mieszanie za pomocą miksera najlepiej z hakiem chlebowym, powoli dodając tyle wody, aby ciasto odeszło od brzegów miski, i ładnie się zagniotło w miękkie ciasto. Ugniatać przez 3-5 minut. Ciasto można także wyrobić ręcznie na posypanej mąką stolnicy postępując w ten sam sposób, zagniatając ciasto przez 10 minut. Ewentualnie włożyć składniki do maszyny do pieczenia chleba i włączyć program na wrabianie ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość.

W miedzy czasie, gdy ciasto wyrasta pomidory pokroić w kostkę lub na połówki koktajlowe, cebule w piórka lub kostkę, paprykę opiec na czarno i zdjąć skore, pokroić w plasterki. Oliwki pokroić na plasterki.
Składniki sosu wymieszać. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony stół, zagnieść przez minutę i podzielić ciasto na 4 części, uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek kwadratowy 20x20 cm.
Na brzegu każdego placka ułożyć trochę pomidorów, oliwek, cebuli, papryki i pokruszonego sera feta, polać łyżeczką sosu, zagiąć brzegi do środka i zrolować jak tortille, ułożyć obok siebie w zamknięciem do dołu w naczyniu/foremce wyłożonej papierem do pieczenia, ja używam foremki teflonowej. Na wierzchu każdej bułki zrobić nacięcia żeby para mogła się wydostać. Ja zrobiłam je za male i w takcie pieczenia się zasklepiły wiec radzę zrobić je większe i szersze. 


Przykryć i pozwolić ponownie wyrosnąć do 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Kiedy bułki podrosną i będziemy je wkładać do piekarnika należy obniżyć temperaturę do 180 st. i piec je przez około 30 minut. Ostudzić lekko na patelni przed wyjęciem. Podać z sosem czosnkowym, albo tzatziki. 



6 komentarzy:

  1. Doskonały pomysł na przekąskę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym wzięła taką bułeczką na drugie śniadanie do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do szkoły idealna. faktycznie. pozdrawiam.

      Usuń
  3. o matko, takie bułeczki z tzatziki to musi być niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń