niedziela, 10 listopada 2013

Ciasto włoskie z dyni - torta di zucca

Obiecane ciasto sprzed tygodnia, jako ostatni dyniowy przepis w tym roku. To włoskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko znika. Dla niezdecydowanych dodam ze nie smakuje dyniowo, ale marchewkowo z nuta cytryny. Przepis z ulotki Tesco w wykonaniu Roberta Makłowicza. Bardzo, bardzo udana wersja.



Torta di zucca
  • 600 g obranej dyni
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
  • 50 g rodzynek
  • 1 kieliszek rumu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 75 g pszennej mąki
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder

Dynie pokrojoną w kostkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy, aż zmięknie a woda odparuje.

Gdy będzie całkiem miękka, dokładnie miksujemy razem z miękkim masłem, dodając po chwili sól, cukier i zmielone migdały, drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny, wcześniej namoczone w rumie rodzynki oraz startą skórkę cytrynowa, całość bardzo dokładnie mieszamy.

Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszając, dodajemy lekko ubite żółtka. Z białek ubijamy sztywną piane, delikatnie, dokładnie mieszamy z ciastem.


Całość przekładamy do wysmarowanej masłem okrągłej formy tortowej o średnicy 20 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 1 godz. (po nakłuciu ciasta drewnianym patyczkiem powinien on być suchy i czysty). Ostudzony tort wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem, podajemy. 





6 komentarzy:

  1. Piękne ciasto. Zjadłabym chętnie. Pozdrawiam na miły dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo również pozdrawiam.

      Usuń
  2. totalna porażka. uważam, że w przepisie jest zdecydowanie za mało mąki i wyszła zupełna "ciapa"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi, ale przepis pana Makłowicza, nic w nie zmieniałam, mi wyszło.

      Usuń