wtorek, 12 listopada 2013

Chleb z garnka

Czy i wam się zdarza zapomnieć kupić chleb na wolny dzień, gdy wszystkie sklepy są zamknięte? I co zrobić, gdy głód wkrótce zajrzy nam w oczy, a dziatki płaczące będą się domagały świeżej pajdy chleba? Jest na to sposób wystarczy zrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy w domu mąkę i drożdże suszone to brak chleba nam już nie dokuczy. Dla mnie jest to zawsze awaryjny przepis. Źródło.


Chleb z garnka
  • 3 szklanki mąki ( u mnie pszenna typ 650)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • mąka do podsypania
  • olej do wysmarowania miski 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. W mące robimy dołek, wlewamy wodę i mieszamy ciasto łyżką, mikserem lub ręką. Mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze.
Po 12-18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy, czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi. Jeśli by się okazało, ze ciasto w misce jest zbyt płynne wystarczy przy ugniataniu dać trochę więcej mąki. Ciasto ma być lekkie, ale nieklejące się do rąk. Formujemy kule i kładziemy gładką stroną do góry, a złączeniem na dół np na misce wysmarowanej odrobiną oliwy i posypanej otrębami, sezamem albo niczym, jeśli robimy bez ziaren. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w misce na blacie na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy.
Nagrzewamy piekarnik maksymalna temperatura wstawiając do niego puste, niczym niewysmarowane naczynie żaroodporne lub żeliwne, w którym będziemy piec chleb (garnek bez plastikowych elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące.
Miskę z chlebem odwijamy i zsuwamy ciasto do gorącego garnka, posypujemy mąką, naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10-15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.
Mąka użyta to mąka wiejska typ 650, ale można użyć nawet mąki tortowej lub poznańskiej czy innej podobnej. A jak dokładnie upiec taki chleb pomoże wam obejrzenie tego i tego filmiku. 

22 komentarze:

  1. niesamowity! bardzo apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przydaje się garnek, prawda ? u mnie też :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda rewelacyjnie, zdecydowanie zapisuję do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy może być np. taki rondel? Bo garnki strasznie drogie!
    http://allegro.pl/berghoff-rondel-zeliwny-neo-18-cm-akcesoria-i3872875197.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładny mi to awaryjny chleb, jak dzieci musiałyby czekac na niego prawie dobę :/:/:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie awaryjny, tak go nazwałam i się tego będę trzymać. jest smaczniejszy do chlebów na drożdżach wypiekanych na szybko po 2h wzrostu.

      Usuń
  6. ja robię tylko na zakwasie i bez garnka ale kiedyś i taki spróbuję :) polecam do chlebka wrzucić kminek, czarnuszkę a na spód grubo płatki owsiane.

    OdpowiedzUsuń
  7. A coś dla cukrzyków?

    OdpowiedzUsuń
  8. A jeśli nie mam drożdży instant tylko zwykłe w kostce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to należy dać 25 g drożdży świeżych rozrobionych w niewielkiej ilości ciepłej wody. .

      Usuń
  9. chlebek wygląda smakowicie i na pewno wypróbuje przepis :) ps. gdy głód faktycznie zajrzy nam w oczy, a sklepy pozamykane to 12-18h, na które trzeba odstawić chlebek załamuje :), pewnie wcześniej otworzą sklep :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my na śniadanie jemy najczęściej płatki więc taki chleb na kolacje po 12 h czekania nie jest problemem.

      Usuń
  10. A czy może to być mąka żytnia lub przynajmniej razowa? Jeśli tak, to jaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się że te mąki będą zbyt ciężkie na zwykłe drożdże i taki wyrost chleba, jeśli już to spróbowałabym z mąką pszenną orkiszową np pełnoziarnistą.

      Usuń
  11. Właśnie upiekłam - wygląda rewelacyjnie! Mam nadzieje, że będzie pyszny! Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń