środa, 23 października 2013

Zupa ogórkowa

Powiecie zwyczajna zupa, ze każdy wie jak ją ugotować. Ale każdy z nas ma na nią swój jeden, jedyny sprawdzony sposób, a ze klasyka to co... klasyka nigdy nie jest nudna, tak jak ta zupa z domowych, kiszonych ogórków, jedna z naszych ulubionych.


Zupa ogórkowa 
  • 6-8 szt ogórków kiszonych
  • żeberko wieprzowe ok 500 g
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • cebula
  • kilka ziemniaków
  • albo 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • kilka łyżek śmietany do zup
  • masło  do smażenia
  • natka


Zalać woda żeberko, obrane marchewki, seler, pietruszkę i pora. Dodać sol pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować bulion około godziny. W połowie gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.

Jeśli mamy wcześniej gotowy bulion albo rosół to ten etap pomijamy. Do bulionu damy ziemniaki i rozpoczniemy gotować zupę.

Po ok godzinie wyjąć z wywaru warzywa i mięso. Mięso obrać z kości dodać do wywaru. Marchewkę zetrzeć albo pokroić w kostkę. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce, a cebule drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać ogórki i cebule. Podsmażyć kilka minut, a następnie dodać do gotującego się wywaru razem z posiekaną natką albo koperkiem. Gotować ok 5 minut. Do zupy dodać ponownie ziemniaki, pokrojone mięso i warzywa, przyprawić do smaku, np dolewając trochę kwaśnicy z ogórków.
Ja zupy nie zatrzepuję ani mąką ani nie dodaję do całości śmietany, bo nie każdy u nas lubi ją w takiej postaci. Dlatego zupę radzę wlać na talerze, na środek dać kleks ze śmietany. Gotowe. 


11 komentarzy:

  1. Mmmmmm mniam mniam :)
    Om nom nom om….. (itd. Bez końca :P )
    Coś pięknego i pysznego…. !!!
    Gotowanie to chyba jedna, jak dla mnie z najbardziej wybitnych ludzkich pasji.
    Łączy w sobie wiele dziedzin i umiejętności. Sztuka artystyczna, zaangażowanie, kreatywność, magia zmysłów… ojej mogę tak bez końca.

    Pozdrawiam i zapraszam do grona obserwatorów :)
    www.claudittemisscooking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie podsmażałam ogórków do ogórkowej. Następnym razem spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie nauczyła tak mama i wydaje mi się ze zupa jest smaczniejsza.

      Usuń
  3. ja też musze przetestować to podsmażanie, bo nigdy tego nie robiłam:) pomysł świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadziej ze sposób wam sie spodoba.

      Usuń
  4. dzien dobry a co zrobic z warzywami ktore zostaly? mieso pokroic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak wszystko dodać do zupy. mięso jak jest napisane pokroić.

      Usuń
  5. zupa pyszna bede robil ja najczesciej.przepis swietny dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje, ciesze się ze smakowała.

      Usuń