czwartek, 31 października 2013

Zupa cebulowa na winie z camemberem

Obiecałam wam ze raz w miesiącu będzie pojawiał się przepis Julii Child. W zeszłym mi się to nie udało, ale ten miesiąc kończę jej przepisem na zupę cebulowa. Moja wariacja tej zupy polega na zapieczeniu jej pod serem camembert, co dało niezwykły smak i efekt. Sama zupa jest genialna i często do niej wracamy, a w tym wydaniu jeszcze lepsza. Polecam. 


Zupa cebulowa na winie z camemberem

  • 1 l bulionu lub rosołu
  • bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki)
  • 4 cebule
  • 2 łyżki mąka
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml wina wytrawnego białego
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • czerstwy chleb na grzanki
  • mały camembert po 1 na osobę



Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanym maśle z oliwą. Oprószyć mąką i smażyć dalej, póki mąka się nie zezłoci. Dolać wino i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki). Zagotować, przykryć i gotować przez 45 minut na małym ogniu.
Po ugotowaniu bouquet garni usunąć z zupy. Chleb pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Ser pokroić na plastry. Zupę przelać do miseczek, najlepiej kamionkowych. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiec w nagrzanym do temp. 200 C piekarniku, aż do stopienia się sera.


9 komentarzy:

  1. Wygląda wyśmienicie, aż chce się przebić łyżeczką warstwę sera.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten camembert aż by się chciało łyżką dziabnąć :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła naprawdę zjawiskowo. Taki obiad to marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo... to jest przepis którego szukałem od dawna, bo mam ochotę na zupę cebulową :)
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń