Żeberka w kapuście i winie

Jesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem z kapustą, raz świeżą a raz kiszoną. Syte, treściwe, rozgrzewające danie, typowo polski klasyk. Zapraszam.


Żeberka w kapuście i winie 
  • duży płat żeberek wieprzowych ok 1,5 kg 
  • główka malej białej kapusty albo 1/2 dużej 
  • 1-2 cebule
  • 250 ml bulionu lub wody
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • sol
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • łyżka czerwonej papryki  
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru 
  • 8 wędzonych śliwek 
  • liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu czarnego 
  • łyżki oleju rzepakowego


Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Kapustę poszatkować, cebule pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Na rozgrzany tłuszcz dać żeberka przyprawione solą i pieprzem. Smażyć z każdej strony do mocnego zrumienienia. Żeberka zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni na tym tłuszczu podsmażyć cebulę, zdjąć z patelni. Kapustę włożyć na patelnie po smażeniu się żeberek i cebuli, przyprawić pieprzem, papryką, cząbrem, tymiankiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, mieszając smaży przez jakieś 5 minut. Dodać cebule, wymieszać. Podlać winem, poddusić chwile, aż wino lekko odparuje, podlać bulionem, dodać śliwki i wymieszać. Polowe kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego albo brytfanki, na to ułożyć żeberka i przykryć szczelnie pozostałą kapustą z sosem. Przykryć naczynie i włożyć do piekarnika na ok.75- 90 minut w zależności od wielkości i ilości żeberek. W trakcie można delikatnie przemieszać górną warstwę kapusty. I gotowe. Żeberka są miękkie łatwo odchodzą od kości.
Można użyć zamiast kapusty świeżej kapusty kiszonej i postępować wg przepisu dokładnie tak samo.



10 komentarzy:

  1. Pyszne danie, rozgrzewające i konkretne. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojooj, zjadłabym takich żebereK!

    OdpowiedzUsuń
  3. żeberka w kapuście, to chyba moje ulubione:) wspaniale aromatyczne wychodzą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Potrawa zapewne smaczna, na zdjęciach wyszła też bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis, żeberka wyszły przepyszne. Pomieszałam kapusty - kiszoną i świeżą i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Smakowite :)

    Goha

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger