sobota, 26 października 2013

Surówka z dyni i jabłka

Prosta, szybka i zdrowa surówka z dyni. Idealna do jesiennego obiadu. Polecam bo dynia to nie tylko pyszne ale zdrowe warzywo, dostępne przecież tak krotko w roku, wiec trzeba je wykorzystać maksymalnie.



Surówka z dyni i jabłka
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach dyni
  • 1 średniej wielkości jabłko 
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • biały pieprz
  • 2 łyżki śmietany ( gęstej ) lub jogurtu
  • sól 
  •  sok z cytryny
  • natka pietruszki

Jabłko umyć i zetrzeć ze skórką, skropić sokiem z cytryny. Pomidory pokroić na ćwiartki. Zmieszać utartą dynie i jabłko. Dodać soli i pieprzu do smaku. Wymieszać. Doprawić śmietaną lub jogurtem i ponownie wymieszać. Posypać posiekana natka pietruszki. 

6 komentarzy: