poniedziałek, 7 października 2013

Placek z jabłkami i budyniem

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne ciasta z jabłkami.

Ja upiekłam z połowy składników, a przepis podaje w oryginale na blaszkę mniej więcej o wymiarach 24x28.



Placek z jabłkami i budyniem

ciasto: 
  • 4 szklanki mąki
  • kostka miękkiego masła 
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki:
  • 3 budynie waniliowe albo smietankowe z cukrem
  • litr mleka
  • 1 kg jabłek
  • łyżka cukru 
  • 2 galaretki cytrynowe albo agrestowe
  • male okrągłe biszkopty
  • cukier puder

Składniki ciasta połączyć, zagnieść w kule i podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 placki.
Budynie ugotować wg przepisu w mleku, lekko ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z suchymi galaretkami i łyżką cukru.
Formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, na dno włożyć pierwszy placek ciasta. Na niego wylać ciepły budyń, ułożyć w odstępach biszkopty, na nie wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim plackiem.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 60 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.





3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne zdjęcia. Człowiek aż robi się głodny...

    OdpowiedzUsuń