piątek, 25 października 2013

Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami

Znacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. 


Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami
  • 4 piersi z kurczaka 
  • płat ciasta francuskiego
  • jajko
  • suszone pomidory ze słoiczka
  • liście bazylii
  • mozzarella
  • żółty ser np gouda plastry
  • feta


Piekarnik rozgrzać do 200*C. Rozwałkowane ciasto (jeśli mamy gotowe to wystarczy je rozwinąć), włożyć do lodówki na 20 minut. Piersi oczyścić, osuszyć, jeśli są wysokie to lekko rozbić. Przyprawić sola i pieprzem. Odstawić.

Ciasto pokroić w prostokąty o wymiarach ok. 20 x 15 cm. Boki prostokąta ponacinać w paski o szerokości ok. 2 cm w taki sposób by środkiem zostawić pas o szerokości ok 5 cm. Na środku pomiędzy nacięciami ułożyć pierś, na nią położyć po 2 pokrojone drobno suszone pomidory, 2 liście bazylii, trochę pokruszonej fety, plaster mozzarelli i plaster żółtego sera gouda. Boki ciasta zawinąć przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła uchodzić. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (smarujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) i włożyć do piekarnika na 25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Pieczemy na papierze do pieczenia. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykryć filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiec.


4 komentarze: