sobota, 19 października 2013

Curry z dynią i kurczakiem

Sezon na dynie trwa, a ja przygotowując się do środowych warsztatów, które będę prowadziła właśnie z dyni wypróbowuje przepisy, które będziemy na nich gotować. Jako danie główne będzie przygotowywane curry z dyni z przepisu z Kwestii smaku. Danie jest o tyle fajne ze naprawdę robi się je mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby.

Curry z dynią i kurczakiem
  • 2 piersi kurczaka
  • 250 g dyni pokrojonej w kostkę na ok 1 cm
  • 2 pomidory
  • świeża papryczka chili albo 1/2 łyżeczki pasty z chilli 
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 250 ml sosu pomidorowego passaty
  • 200 g ryżu 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego albo masła klarowanego
  • natka pietruszki albo kolendra
marynata do kurczaka:
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry (niekoniecznie)


Piersi opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski. Dodać do nich składniki marynaty: wymieszać dokładnie. Przykryć folią i odstawić na min 1 godzinę na blat albo na noc do lodówki. Przed smażeniem mięso należy wyjąć i pozwolić ocieplić się w temperaturze pokojowej.
Przygotować dynie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać.
W szerokim garnku z grubym dnem albo np w woku rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, włożyć kurczaka i smażyć mieszając aż będą przyrumienione. Pod koniec dodać papryczkę chili albo pastę z chilli. Wszystko przełożyć na talerz.
W czasie, gdy będziemy przygotowywać curry ugotować na sypko ryż.
Do tego samego garnka lub patelni wlać drugą łyżkę tłuszczu, dodać dynię, posolić i dokładnie obsmażyć z każdej strony.
Otworzyć puszkę mleka kokosowego, zebrać z wierzchu (około 3/4 całej puszki) gęstej śmietanki kokosowej i przełożyć ją do miseczki. Pozostałą wodę kokosową dolewać stopniowo po około 2-3 łyżki do dyni i w ten sposób gotować ją przez około 5 minut. Następnie dodać passatę pomidorową i gotować przez 3 minuty. Do dyni dodać śmietankę kokosową, posolić i gotować przez około 10 minut, lub do czasu aż dynia będzie prawie cała miękka. Dodać kurczaka i wszystko gotować przez 5 minut. Na koniec dołożyć świeże pomidory i jeszcze raz zagotować przez około 2 minuty. Podać na talerzu z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.



6 komentarzy: