piątek, 4 października 2013

Ciasto ze śliwkami i migdałami

Węgierki to nieodłączny znak jesiennej aury. Ja najbardziej lubię je w cieście, ich soczystość, słodycz polskich sadów. Przedstawiam wam czekoladowe szybkie i pyszne ciasto z karmelizowanymi śliwkami,. Co prawda mi się lekko zapadło i śliwki zamiast na wierzchu były w środku ale nic nie ujęło to smakowi ciasta, które bardzo szybko zniknęło. Zapewniam. Źródło 


Ciasto ze śliwkami i migdałami 
  • 90 g masła + 1 łyżeczka do śliwek + do formy
  • 2-3  śliwki węgierki bez pestek
  • 70 g cukru jasnego trzcinowego + 2 łyżki do śliwek
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • odrobina koniaku lub brandy 
  • 60 g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
  • 80 g mielonych migdałów 
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • cukier puder
  • płatki migdałowe 
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Masłem wysmaruj keksowke.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru brązowego i 4 łyżki wody. Niech się zagotuje i lekko zmieni kolor. Dodać 1 łyżeczkę masła i śliwki pokrojone na ósemki, poczekać aż masło się rozpuści. Dodać koniak i podpalić patelnie. Posypać cynamonem. Gotować około 1 minuty. Odłożyć na bok.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z pozostałym masłem (90 g). Odstawić do ostygnięcia.
W misce połączyć mielone migdały, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć na bok.
W misce miksera ubić jajka z cukrem trzcinowym, aż ciasto będzie lekkie i blade. Wymieszać z wanilią, a następnie dodać czekoladę z masłem i mąki, wymieszać aż się dobrze połączą.
Wlać ciasto do formy ciasto i na środku położyć polowe plasterków śliwek.
Włożyć ciasto do piekarnika i piec przez 25 minut lub do momentu, aż wykałaczka wychodzi sucha. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć, udekorować reszta śliwek,  posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Skropić sosem śliwkowym pozostałym ze smażenia śliwek.





8 komentarzy: