Baletki biszkopciki z makiem

Pamiętacie te ciastka z dzieciństwa, z czasów poprzedniego systemu? Pyszne biszkopciki otoczone makiem i przełożone marmolada. Bo ja tak i uwielbiałam je. Jakiś czas temu znalazłam je na blogu u Doroty i od tego czasu, co jakiś czas robię by przypomnieć sobie tamten smak, bo w sklepach trudno je znaleźć, a szkoda... zapraszam na baletki..


Baletki
  • 3 jajka 
  • łyżek cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • mak do posypania
  • marmolada lub dżem

Mąkę przesiać żeby się napowietrzyła. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, jak już będą ubite dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru za każdym razem miksując. Na koniec dodać żółtka i mąkę, delikatnie wymieszać tak by ciasto nie straciło na swojej lekkości. Mase przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia nieduże krążki zostawiając małe odstępy, bo ciasteczka trochę urosną. Posypujemy je makiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. Po wystudzeniu składamy dwie polówki sklejając je marmoladą lub dżemem.


14 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger