wtorek, 10 września 2013

Sernik truskawkowe serce

A oto pierwszy z trzech przepisów zrobionych w ramach konkursu Gellwe. Obiecałam, ze wybrane przepisy zrobię i przedstawię na blogu,. Miał być to co prawda jeden, ale ze przepisy fajne to postanowiłam zrobić 3 a może i 4. Jako pierwsze truskawkowe serce Magdaleny. Pyszny, lekki serniczek na zimno. 



Serowo-truskawkowe serce
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego (250 g)
  • 1 galaretka cytrynowa Gellwe
  • 2 galaretki truskawkowe Gellwe
  • brzoskwinie z puszki (4 połówki) albo jedna świeża brzoskwinia
  • 350 g mrożonych truskawek
  • bita śmietana do dekoracji
  • mięta do dekoracji

Galaretkę, cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml. 
Mrożone truskawki wysypać do formy w kształcie serca i zalać gorącą galaretką truskawkowa. Po całkowitym zastygnięciu wstawić do lodówki. 
Brzoskwinie pokroić na male kawałki. Serek przełożyć do wyższego naczynia, miksując na małych obrotach wlewać powoli zimną cytrynowa galaretkę. Dodać brzoskwinie, wymieszać. Całość wylać na galaretkę z truskawkami i wstawić ponownie do lodówki aż całkowicie zastygnie.
Przed podaniem przełożyć do formy, odwracając górą na dol, udekorować bita śmietaną i miętą. 


9 komentarzy:

  1. piękny serniczek! zabieram duży kawał ze sobą;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetnie wygląda, tak letnio.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idziemy po kawki i już delektujemy sie tym smakowitym serniczkiem :):)
    Serdeczności!!!
    Tapenda :):)

    OdpowiedzUsuń