Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Az się zdziwiłam ostatnio przeglądając bloga ze nie ma na nim jednej z najczęstszych przeze mnie robionych potraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem. A ze użyłam do niego słoiczka sosu pomidorowego zrobionego z nowej partii na te zimę to umieszczenie tego przepisu było koniecznością. W końcu to prawie już klasyka, ze takie dania goszczą często na naszym stole. Zapraszam wiec na moja wersje z użyciem domowego sosu na zimę. Przepis na sos znajdziecie tutaj. 



Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

  • 500 g mięsa mielonego indyczego (albo innego mielonego)
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • jajko
  • łyżka musztardy np Dijon
  • bułka tarta ok 2 łyżek
  • pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii posiekanej
  • łyżeczka oregano
  • olej do smażenia
 sos: 
  • słoiczek domowego sosu passaty albo 250 ml kupnej passaty/sosu pomidorowego
  • duże  świeże pomidory
  • oregano świeże posiekane
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • bazylia świeża kilka listków
  • pieprz
  • łyżeczka cukru

Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebula, przeciśniętym czosnkiem, dodać jajko, bułkę tartą, zioła, musztardę, pieprz. Z mięsa uformować małe pulpety. Rozgrzać olej i obsmażyć pulpety na rumiano. Wyjąć. Zrobić sos: Pomidory sparzyć i obrać ze skorki, drobno pokroić. Na oliwie przesmażyć drobno posiekana cebulę i czosnek, dodać pomidory, poddusić chwile, dodać sos pomidorowy, czyli np passate, dodać zioła, pieprz i cukier. Przyprawy oczywiście dodajemy wg siebie do smaku. Razem dusić aż pomidory zmiękną i zagęszczą sos. Do sosu przełożyć pulpety podgrzać kilka minut. Podać z ulubionym ugotowanym al dente makaronem.





18 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi że zawsze miałam ochotę czegoś takiego spróbować, zainspirowana serialami amerykańskimi, w których własnie serwują makaron z pulpetami:) Zapraszam do mnie na szczyptę soli blog jest nowy tworze go z siostrą:)dodałam cie do obserwowanych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak a szczególnie z Disneya Zakochany kundel:)

      Usuń
  2. Świetne danie, na które mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pyszne są takie pulpeciki!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybki i smaczny obiadek, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że smażone :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś wypróbowałam - pycha! Zostaję na tym blogu na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie pulpeciki, szczególnie z sosem z pieczonych pomidorów. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos z pieczonych pomidorów tak to jest pycha.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger