poniedziałek, 16 września 2013

Polędwiczki wieprzowe na ostro

Dzisiaj propozycja nietypowa i dla mięsożerców, bo polędwiczki na ostro. Minimum składników do marynaty, szybkie smażenie a efekt powalający. Polędwiczki są pikantne, soczyste i pyszne. Nic więcej nie trzeba, obiad pierwsza klasa.


Polędwiczki wieprzowe na ostro 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sok 1/2  lub z całej limonki (wg smaku)
  • 1-2 łyżki miodu (wg smaku)
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1-2 papryczki peperoncini 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • olej z orzeszków ziemnych lub inny do wysokich temperatur
  • natka pietruszki

Do woreczka włożyć składniki marynaty: sok z limonki, miód, sol, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i pokrojone drobno papryczki bez pestek. Do marynaty dodać polędwiczki, zamknąć woreczek, wymieszać do połączenia wszystkiego. Wstawić na min 30 minut do lodówki a najlepiej na całą noc. 

Przed pieczeniem wyjąć i odstawić by osiągnęły temperaturę pokojowa. Rozgrzej piekarnik do 210 st. Na patelni najlepiej takiej, którą można włożyć do piekarnika rozgrzać 2 łyżki oleju. Gdy olej się mocno rozgrzeje włożyć na patelnie polędwiczki i obrumienić ze wszystkich stron. Następnie umieścić patelnię w piekarniku i piec polędwiczki przez około 15 minut. 

Gotowe wyjąć, każdą zawinąć w folie i odstawić 5-10 minut żeby mięso odpoczęło. Gotowe pokroić na plastry, polać sosem z patelni z pieczenia i posiekana natka. 


6 komentarzy: