wtorek, 24 września 2013

Kurczak na butelce

Tego kurczaka pewnie znacie wiec nie będę się długo rozwodziła nad jego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów,  który jest niezawodny, który się zawsze udaje, nie wymaga od nas prawie żadnej uwagi w trakcie pieczenia. Uwielbiam tego kurczaka za jego soczystość, chrupiącą skórkę i wyborny smak. A kto go nie zna niech pędzi do sklepu po butelkę piwa i przyrządzi go czym prędzej, a nie będzie żałować.


Kurczak na butelce
  • kurczak ok 1,20 -`1,50 kg
  • puszka lub butelka piwa
  • sol
  • pieprz
  • papryka czerwona słodka i ostra 
  • czosnek


Kurczaka w całości przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Butelkę piwa należy wcześniej umyć, zdejmując naklejki. Z piwa upijamy trochę tak by pozostało 2/3 napoju, wsadzamy kuprem kurczaka na otwór butelki lub puszki, tak aby szyja butelki była w środku kurczaka, a nie wystawała z kurczaka. Cienkim nożem delikatnie nakłuwamy kurczakowi skore na całej powierzchni tak, żeby parujący płyn w trakcie pieczenia mógł się wydobywać na zewnątrz przez skórę kurczaka. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika ustawionego na 180 C na 60-75 min. W trakcie pieczenia można nakłuwać skórę, jeśli ta stanie się sucha.
Po upieczeniu ostrożnie zdjąć z puszki lub butelki pociąć na kawałki. Piwo niestety jest już do wylania, ale zawsze można otworzyć nowe;)


12 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam przez pomyłkę usunął mi sie twój komentarz odnośnie tego ze szyjka butelki wystaje jednak z kurczaka. odpowiadam. akurat w tym przypadku tak sie stało w trakcie pieczenia, ze gdy kurczak zmiękł skora pękła i butelka przebiła sie na zewnątrz. powodem byla dość nietypowa butelka piwa o smuklej długiej szyjce. normalnie tak sie nie stanie tylko cala butelka będzie schowana w środku. dlatego dla pewności lepiej jest używać puszki piwa.

      Usuń
  2. od zawsze kusi mnie ten apetyczny kurczak:) w końcu będę musiała go zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie takiego kurczaka i czesto robię ;) A puszki jakos zawsze sie obawiałam czy nie bedzie takiego metalicznego posmaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie czuc, zapewniam, żadnego posmaku.

      Usuń
  4. Kusi mnie taki kurczak i kusi ale boje się, że go nie przejemy. Jednak wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przejecie, u nas na nasza trojkę jest na jedno posiedzenie:)

      Usuń
  5. NIgdy nie robiłam takiego kurczaka (chyba dlatego, że nigdy nie kupuję kuraka w całości), ale wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę :) Notuję do wypróbowania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie :) Zrobie dzisiaj go na kolację, tylko nie wiem gdzie znajdę wszystkie składniki :) Ostatnio głośno jest na temat gwarancji jakości drobiu QAFP, myslisz, ze warto kupować mięso z tą gwarancją czy nie? :) Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy czego oczekujesz? czy chcesz mieć pewność ze jesz zdrowo a kurczaki bylo chowane zgodnie z przepisami? czy nie zależy ci na tym skąd sa i co sie je? ja osobiście mieszkam na wsi ale kupno kurczaka ze zdrowego chowu graniczy z cudem a w sklepach u mnie takich produktów brak. kupuje to co mam w swoim najbliższym sklepie albo targowisku licząc ze sa dobrej jakości . a kurczaka na butelce polecam bo jest pyszny.

      Usuń
  7. Cudownie wygląda ten kurczak i super przepis przede wszystkim :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń