czwartek, 12 września 2013

Klops w cieście francuskim

Mięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child, tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje na metodę zawijania wykorzystałam pomysł z bloga Brulion z przepisami. I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne szczególnie na zimno, do chleba idealny jako pasztet. 



Klops w cieście francuskim  
  • 500 g mięsa mielonego wolowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • trochę mleka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy Dijon
  • natka pietruszki posiekana
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 łyżeczki tymianku otartego
  • 2 łyżeczki papryki (słodka i ostra)
  • jajko do smarowania


Bułkę tarta zalać mlekiem, poczekać aż wchłonie mleko i wymieszać. Cebule drobno posiekać. Mięso w misce wymieszać z jajkiem, cebula, przeciśniętym czosnkiem, posiekana natka, wyrobić, dodać bułkę, musztardę, przyprawy, zioła i dokładnie wyrobić. Włożyć mięso do foremki (ja użyłam aluminiowej keksowki), wierzch wygładzić. Piec w 200 st przez 30 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Wyjąć z keksowki, żeby odparowała woda i wypłynął tłuszcz z mięsa. Następnie foremkę wyłożyć ciastem francuskim, włożyć do niego ponownie klops i zawinąć ciasto. Z reszty ciasta można powycinać dekoracje i ułożyć na wierzchu. W cieście na wierzchu zrobić nakłucia, żeby woda mogła odparować w trakcie pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ponownie przez 25-30 minut w 200 stopniach. Zostawić w formie do ostygnięcia. Idealne na ciepło i zimno. 



6 komentarzy: