czwartek, 5 września 2013

Drożdżówka ślimaczki z jeżynami

Takiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril. Zapraszam.


Drożdżówka ślimaczki z jeżynami 


ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2  łyżki suchych drożdży 
  • 28 g masła miękkiego
  • 2 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 i 1/4 do 4 i 1/2 szklanki mąki
nadzienie:
  • 300 g mrożonych albo świeżych jeżyn (albo malin albo mieszanych owoców)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
polewa:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki masła stopionego
  • 1 i 1/2 łyżki śmietany kremówki

Najpierw podgrzać mleko, aż będzie cieple. Odlać 2 łyżki, dodać do niego pół łyżeczki cukru pudru i drożdże do niego. Wymieszać, przykryć i odstawić na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować. Resztę mleka i cukru dać do misy miksera, dodać drożdże, dodać miękkie masło, jajka, mąkę i sól. Powoli mieszać najlepiej za pomocą haka do chleba (albo wyrabiać ręcznie) aż ciasto się połączy (jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać trochę więcej mąki). Następnie wyrabiać ciasto na średniej prędkości przez około 10 minut. Gotowe uformować w kule, umieścić w natłuszczonej misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin, aż podwoi wielkość.
Formę - u mnie tortownica 24 cm - posmarować tłuszczem, posypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczeniaW małej misce wymieszać świeże lub nierozmrożone owoce z cukrem i skrobią ziemniaczaną.
Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej delikatnie maka stolnicy na duży prostokąt. Na całość wyłożyć z miseczki owoce, zwinąć wzdłuż szerszego boku w roladę, następnie za pomocą ostrego noża, przeciąć na 13-16 równych części. Umieścić kawałki obok siebie w tortownicy, przykryć i pozwolić mu porosnąć w ciepłym miejscu przez 30-60 min.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni i piec bułki przez około 25 minut, aż wierzch będzie pięknie brązowy i wypłyną soki z owoców.



Przygotować glazurę przez wymieszanie cukru pudru z masłem i śmietaną kremówką w małej misce. Po schłodzeniu wierzch bułek posmarować glazura. Smakuje najlepiej na ciepło ze szklanka mleka!  





15 komentarzy:

  1. dokładnie, cudowny wypiek:) mam ochotę zjeść monitor;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam już kilka opcji ślimaków, ale z jeżynami jeszcze nie :) są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje bardzo. a jeżyny dają idealny kwaskowaty smak.

      Usuń
  3. Wyobrażam sobie jak pachnie i smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. drożdżowe wypieki to cos dla mnie mniammm

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo, ale to bardzo smaczne zdjęcia :). Ślimaczki udały się doskonale i na mój nos muszą być pyszne. Z jeżynami jeszcze nie piekłam, czas to naprawić :).
    PS: też podglądam, zaglądam i bardzo często inspiruję się Julią Child :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się , Julia to źródła ciągłej inspiracji.

      Usuń
  6. Drożdżówki wyglądają niezwykle pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zaryzykowałam i zrobiłam ze świeżych drożdży. właśnie próbuję pierwszy kawałek. wygląda i smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń