niedziela, 15 września 2013

Ciasto jogurtowe z jeżynami i kisielem

Zapraszam na bardzo pyszne, proste ciasto z jeżynami i kisielem. Zaproponowała je w ramach konkursu Gellwe Polaca Mala i był to bardzo trafny wybór, bo ciasto jest genialne. A świeże leśne owoce teraz na czasie są do niego najlepsze.
Źródło Kwestia Smaku

Ciasto jogurtowe z jeżynami i kisielem
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 25 g roztopionego masła 
  • 2 jaja
  • 1 szklanka jogurtu greckiego 
  • 500 g owoców lata (u mnie jeżyny)
  • 1 mały kisiel błyskawiczny Gellwe - np Frugo


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym. Roztopić masło.
Tortownicę o średnicy około 24 cm albo blaszkę (u mnie 24x28) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kisiel przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę kisielu wymieszać z owocami. Resztę kisielu odstawić.
Do misy ubić jajka, dodać cukier i ubić wszystko na puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło i mąkę z proszkiem i delikatnie krotko wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy. Owoce wymieszane z kisielem ułożyć na wierzchu ciasta.

Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie w zagłębienia pomiędzy owocami wlać resztę kisielu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis sponsorowany.




8 komentarzy:

  1. Apetycznie się prezentuje! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie:) chętnie zjadłabym taki kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasto jogurtowe:) sama robię takie z śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł z tym kisielem

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcielo mi komentarz. Masa ma byc bardzo zwarta? Az sie przestraszylam xe za duzo maki dalam hehe :) ciasto w piekarniku!

    OdpowiedzUsuń