poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Surówka z kapusty z sosem curry

Szybka surówka z kapusty z dodatkiem pysznego sosu curry na bazie jogurtu. Teraz kiedy warzyw jest pod dostatkiem i są w miarę tanie polecam do robienia takich surówek, bo to nie tylko szybki dodatek od obiadu ale i zdrowy. Sosy można robić jakie się chce wszystko zależy od inwencji i zawartości naszych szafek. 




Surówka z kapusty z sosem curry
  • 400 g kapusty poszatkowanej (1/3-1/2 malej główki kapusty)
  • 1 marchewka starta  
  • szczypior od dymki poszatkowany
  • 1-2 cebule dymki poszatkowane
  • 2 pomidory twarde drobno pokrojone
  • 1 zielona poszatkowana papryka
  • posiekana natki pietruszki
sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • szczypta cukru 
  • 1/2 łyżeczki curry indyjskiego 
  • 1/3 łyżeczki kuminu 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany


Wymieszać w dużej misce kapustę z pozostałymi innymi warzywami. Osobno w miseczce wymieszać składniki sosu. Sos wlać do miski i wymieszać z kapustą. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Przed podaniem odlać nagromadzony sok, ponownie wymieszać i doprawić.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam curry :) też robię taki sos do hamburgerów i sałatek, ale moja receptura jest ciut inna :)

    Zapraszam do odwiedzania: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne zdjęcia ;) ja zawsze mam kłopot z surówkami

    OdpowiedzUsuń