piątek, 23 sierpnia 2013

Konkurs z Gellwe i Fitella




Zapraszam na szybki konkurs z Gellwe i Fitella.

Do wygrania  3 zestawy produktów marki Gellwe i Fitella:
 GALARETKA TRUSKAWKOWA
- GALARETKA MULTIWITAMINA
- BUDYŃ ŚMIETANKOWY
- LA MATTINA KAWA 2 W 1  
- LM CAPPUCINO ŚMIETANKOWE  100 G 
- KISIEL SK BY FRUGO CZARNE 
- KISIEL SK BY FRUGO POMARAŃCZOWE 
- KISIEL SK BY FRUGO RÓŻOWY 
- KISIEL SK BY FRUGO ŻÓŁTY 
- NICE TEA BRZOSKIWIA
- NICE TEA ALOES
- MUSLI 50G TROPIKALNE
- MUSLI 50G TRUSKAWKOWE
- MUSLI 50 G ŻURAWINA

Waszym zadaniem konkursowym:
- będzie w komentarzu pod tym postem zostawienie fajnego, kreatywnego przepisu z użyciem jednego z w/w produktów Fitella lub Gellwe. Liczba przepisów od każdej osoby max 3.

- z wszystkich przysłanych zgłoszeń wybiorę 3 autorów najciekawszych przepisów, do których trafią nagrody, a z tych trzech przepisów wybiorę jeden, który zrobię i opublikuje na blogu. Nie zapomnijcie podać do siebie kontaktu (maila lub nr telefonu, czy nr gg).

- i będzie mi miło jeśli przy okazji polubicie na Facebooku moją stronę, czyli Mój kulinarny pamiętnik;


Konkurs trwa od 23 sierpnia do 31 sierpnia 2013.

Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga i FB do dnia 02.09.2013. Nagrody zostaną wysłane przez organizatorów. Zapraszam bo warto.
Powodzenia!

26 komentarzy:

  1. Przepis banalny ale na lato sprawdza się w sam raz :)

    GALARECIAK

    4 opakowania galaretki
    2 szt. serka waniliowego (np. Danio)
    biszkopty
    owoce sezonowe

    Galaretki rozpuszczamy (każdą oddzielnie) we wrzątku (400 ml) i pozwalamy aby lekko stężały.
    Na spód np tortownicy wylewamy pierwszą galaretkę i zanurzamy w niej biszkopty. Wkładamy do lodówki aby stężało. Do kolejnej galaretki też już lekko stężałej dodajemy serek danio i miksujemy. Jak będzie za rzadkie wstawiamy do lodówki, a następnie wykładamy do tortownicy na pierwszą warstwę i wstawiamy ponownie do lodówki aby stężało. Do kolejnej galaretki dodajemy kolejny serek i powtarzamy czynność jak poprzednio. Warstw z serkami może być więcej ew można urozmaicać samą galaretką. Na wierzch układamy owoce sezonowe i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapitalne nagrody:)

    Podaję pierwszą propozycję :
    Serowo owocowe serce
    Serek homogenizowany naturalny ( 250 g)
    1 galaretka cytrynowa Gellwe
    2 galaretki truskawkowe Gellwe
    Brzoskwinie z puszki ( 4 połówki)
    35 dag mrożonych truskawek
    Najpierw przygotowuję galaretki, cytrynową rozpuszczam w 200 ml gorącej wody, i odstawiam do ostudzenia.
    Truskawkowe w 500 ml. Mrożone truskawki wsypuję do formy ( serce 24x23) i zalewam gorącą galaretką ( truskawkowa) mieszam raz za czas, tężeje około 10 minut. Po całkowitym zastygnięciu wstawiam do lodówki.
    Brzoskwinie kroje w mniejsze kawałki.
    Serek przekładam do wyższego naczynia, miksuję i wlewam powoli zimną cytrynowa galaretkę, cały czas miksuję. Powstanie gęsta masa, dodaję brzoskwinie i mieszam. Wylewam całość na galaretkę z truskawkami.
    Wstawiam ponownie do lodówki.
    Przed podaniem przekładam z formy na tacę i dekoruję owocami i czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny :
    Porzeczkowo bananowy zawrót głowy
    składniki:


    Paczka okrągłych biszkoptów

    Serek truskawkowy 1 l

    2-3 banany

    2 szklanki czerwonych porzeczek

    1 galaretka malinowa Gellwe+ 250 ml wody

    2 galaretki truskawkowe Gellwe + 400 ml wody

    2 galaretki agrestowe Gellwe + 750 ml wody

    2 galaretki wiśniowe Gellwe+ 800 ml wody

    Brzegi dna tortownicy ( 28 cm) smaruję delikatnie masłem, i wykładam biszkopcikami. Galaretkę malinową rozpuszczam w szklance wrzątku, i odstawiam do wystudzenia. Zimną zalewam biszkopty i wkładam do lodówki.

    Galaretki truskawkowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku, po wystudzeniu miksuję z serkiem.

    Na zastygniętych biszkoptach układam szampanówki do góry nóżkami,( można użyć np. literatek ) obok wylewam masę serkową. Banany obieram kroję w plasterki i wciskam w masę Całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

    Galaretki agrestowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, studzę.

    Gdy masa serkowa zastygnie wyciągam delikatnie literatki, w ich miejsce nakładam owoce, porzeczki i plasterki bananów , i zalewam zimną, agrestową galaretką. Odstawiam do lodówki.

    Przygotowuję galaretki wiśniowe, rozpuszczam je w 800 ml wody, studzę i wylewam na wierzch torcika. Wstawiam do lodówki.

    Gotowe po paru godzinach, najlepiej zrobić dzień wcześniej;)
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. KOlejny trzeci:)
    Owocowy jogurtowiec light
    Jogurt brzoskwiniowy 500 g
    Jogurt truskawkowy 500 g – u mnie jogobelle light
    2 galaretki truskawkowe Gellwe
    2 galaretki brzoskwiniowe Gellwe
    2 galaretki agrestowe Gellwe
    biszkopty okrągłe (120 g)
    250 g truskawek
    brzoskwinie konserwowe ( 6-8 połówek)

    Najpierw przygotowuję wszystkie składniki:
    Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam w 250 ml gorącej wody, truskawkowe w osobnym naczyniu tak samo. Podczas studzenia trzeba często mieszać. Galaretki agrestowe rozpuszczam w 700 ml- odstawiam do wystudzenia.
    Tortownicę wykładam biszkoptami.
    Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki. Brzoskwinie odsączam z zalewy i też kroję na kawałki.
    Jogurt brzoskwiniowy miksuję w misce, dodaję całkowicie ostudzoną galaretkę brzoskwiniową, i nadal miksuję, następnie wsypuję brzoskwinie i mieszam. Masę wylewam na biszkopty. (Jeśli jakiś wypłynie, wystarczy docisnąć palcem, jak nasiąknie masą będzie siedział na miejscu) Wynoszę w zimne miejsce na około 10 minut.
    Smacznego;)

    adres takietampichcenie@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. 1 przepis, bardzo prosty: budyń babuni (przepis na 4 porcje):
    - 1 torebka budyniu śmieankowego Gellwe
    - 8 dużych truskawek
    - 8 okrągłych biszkoptów
    - 8 kostek gorzkiej czekolady
    - 8 kostek białej czekolady
    - 8 łyżek borówek
    - 8 dużych ostrężyn

    Przyrządzamy najpierw budyń w garnuszku według instrukcji na opakowaniu. Do 4 salaterek wkładamy po 2 biszkopty, 2 truskawki i 2 ostrężyny. Zalewamy lekko przestudzonym budyniem (musi być ciepły ale nie gorący). Na wierzch posypujemy borówkami i pokruszonymi kostkami czekolady. Jemy wystudzone, najlepiej z lodówki :-)

    OdpowiedzUsuń

  6. Ingrediencje:

    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    25 g roztopionego masła
    2 jaja
    1 szklanka jogurtu greckiego
    500 g owoców lata (jagody, maliny, porzeczki)
    1 mały kisiel błyskawiczny jagodowy

    Czary:

    Jajka i jogurt wyjąć z lodówki, żeby się ociepliły. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać cukier z cukrem wanilinowym, odstawić. Roztopić masło.
    Tortownicę o średnicy około 24 - 26 cm wysmarować masłem. Kisiel przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z dżemem truskawkowym i odstawić. Połowę kisielu wymieszać z owocami. Resztę kisielu odstawić.
    Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę (ok. 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło i mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie i krótko do połączenia się składników. Wyłożyć tortownicę masą. Owoce wymieszane z kisielem ułożyć na powierzchni, zachowując odstępy.
    Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
    W zagłębienia powstałe między owocami wlać resztę kisielu.

    Pozdrawiam Polaca Mala (polaca.mala.blog@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nareszcie znalazłam trochę czasu na drugi przepis (moje dziecko coś ostatnio marudzi)
    Ciasto z masą jogurtową i galaretką:
    składniki na kruche ciasto (spód):
    - 2 szklanki mąki
    - 200 g masła
    - 2/3 szklanki cukru pudru

    składniki na masę jogurtową
    - śmietana kremówka
    - duży jogurt naturalny (najlepszy bakoma)
    - 2 łyżki żelatyny
    - 3 łyżki cukru pudru (jeżeli ktoś lubi słodkie, ja akurat nie dodaję bo wolę mniej słodkie)
    - odrobina aromatu waniliowego

    Dodatkowo:
    - kilka brzoskwiń z puszki
    - galaretka truskawkowa Gellwe

    Najpierw wyrabiamy ciasto kruche czyli łączymy wszystkie składniki za pomocą noża tak aby ciasto miało jak najmniejszy kontakt z rękami. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Wyjmujemy i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni aż lekko się zarumieni.

    Przygotowujemy masę jogurtową. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier oraz wcześniej przygotowaną żelatynę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody). Dodajemy także jogurt naturalny i dokładnie wszystko łączymy. Przekładamy na wystudzone kruche ciasto i wkładamy do lodówki. Gdy stężeje, na wierzchu układamy pokrojone w półksiężyce brzoskwinie i zalewamy wystudzoną galaretką (powinna już lekko tężeć). Wstawiamy do lodówki aż galaretka stężeje całkowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. I trzeci i ostatni przepis.
    Lodowy deser:
    - gałka lodów truskawkowych
    - gałka lodów śmietankowych
    - 1 opakowanie musli Fitella truskawkowe (50 g)
    - małe opakowanie śmietanki kremówki
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - kilka listków mięty

    Lody można oczywiście zrobić domowym sposobem albo kupić juz gotowe. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec dodajemy cukru waniliowego.
    Do pucharka dajemy na spód odrobinę bitej śmietany, połowę musli a następnie lody. Na lody układamy drobno posiekane listki mięty (3 zostawiamy do dekoracji), resztę musli i na koniec bitą śmietanę. Dekorujemy listkami mięty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wybrałabym galaretkę truskawkową a z niej przygotowałabym piwo dla mojego faceta :D Moja druga połówka to straszny piwosz! Uwielbia piwo zwłaszcza do sytych weekendowych obiadów, lubi pić piwo bez dodatków i takie z sokiem a nawet grzańca. Zgotowałabym dla niego nie złego psikusa z galaretki truskawkowej - niby piwo z sokiem malinowym, już widzę jego minę :DDDDD

    :DDDDD Piwo z galaretki :DDDDD

    składniki:
    1 galaretka truskawkowa
    400 ml wody

    przygotowanie:
    Zagotowuję wodę i rozpuszczam w niej truskawkową galaretkę. Galaretkę odstawiam aby ostygła a kiedy powoli będzie już tężała ale nadal będzie w stanie płynnym a widać po niej że zastyga, wtedy przelewam jej część do ulubionego kufla mojej drugiej połówki a resztę miksuję mikserem na najwyższych jego obrotach. Podczas takiego miksowania powstanie pianka i taką piankę wykładam na wierzch tego niby piwa które jest w kuflu. Tak wypełniony kufel wstawiam do lodówki na czas całkowitego stężenia a potem podaję lubemu mocno schłodzony do obiadu:DDDDD

    Pozdrawiam
    Agata Waksmundzka
    modliszka201@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. 220 g musli GELWE tropikalne
    3 łyżki miodu
    25 g masła
    2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
    3 paczki galaretki GELWE (truskawkowa, wiśniowa, agrestowa)
    1 słoiczek marmolady z jabłek
    2 i 1/2 łyżki żelatyny
    1 i 1/3 szklanki coli/pepsi

    Masło razem z miodem rozpuścić w rondelku dodać musli GELWE i wymieszać. Zlepionym musli wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 -25 cm. Odstawić.
    W 2/3 szklanki gorącej wody rozpuścić jasną galaretkę (np. agrestową lub cytrynową), lekko przestudzić wmieszać do niej marmoladę jabłkową. Kiedy masa zacznie tężeć rozprowadzić galaretkę z marmoladą na spodzie z musli. Wstawić do lodówki by masa całkowicie stężała.
    Rozpuścić kolejną galaretkę w 2/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Dodać 1 szklankę mleka skondensowanego i wymieszać. Po wmieszaniu mleka masa powinna lekko stężeć. Wylać masę na poprzednią warstwę, schłodzić w lodówce. Kiedy wierzchnia masa całkowicie stężeje powtórzyć z trzecią galaretką.
    Na końcu rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Wlać pepsi i wymieszać. Ponownie przestudzić do momentu, aż pepsi zacznie tężeć. Rozlać ostatnią warstwę i pozostawić w chłodzie.
    Kiedy torcik całkowicie stężeje, zatoczyć nożem koło tuż przy obręczy blachy, zdjąć obręcz.

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja zrobiłabym na śniadanie Kuleczki serowe z muesli i owocami

    składniki : 2-3 op. muesli x 50 g - jeden rodzaj albo różne
    ok. 300 g sera białego
    1 łyżka miodu
    ew. 1-2 łyżki jogurtu
    1 średnia gruszka
    kilka śliwek
    3-4 łyżki cukru
    sok z 1 cytryny

    Umyć owoce, gruszkę obrać ze skórki. Pokroić na cząstki usuwając gniazdo nasienne, polać sokiem z cytryny. Śliwki też pokroić. W rondelku zrobić syrop z cukru i niewielkiej ilości wody. Gdy zgęstnieje wrzucić owoce i usmażyć je. Muesli lekko pokruszyć. Ser rozdrobnić widelcem, dodać miód - gdyby masa była za sucha dodać jogurt. Do sera dodać też ok. 1/3 muesli - jeśli używamy różnych to najpierw podzielić ser na 3 części. Rękami uformować kulki i obtoczyć je dokładnie w pozostałym muesli . Ułożyć na talerzykach i obłożyć owocami. Przybrać miętą albo melisą.

    OdpowiedzUsuń
  12. Proste ale PYSZNE chrupiące trójkąciki!

    składniki:
    dowolne owoce ja najczęściej używam malin, truskawek i jabłek
    kisiel Słodki Kubek Gellwe o wybranym smaku
    ciasto francuskie

    Owoce zagotowujemy w niewielkiej ilości wody lub soku. W chwili gdy owoce się delikatnie rozgotują doprawiam do smaku i dodaję kisiel jako dodatek smakowy oraz zagęstnik. Ostudzoną masę owocową nakładam na ciasto francuskie i i zawijam je w trójkąty, mocno przyciskając brzegi,żeby masa nie wypłynęła. Ciasto smaruję jajkiem i piekę w piekarniku na 200 stopniach około 15-20 minut. Ten przepis jest łatwy, szybki i obiecuję,że posmakuje każdemu a na dodatek robi wrażenie na gościach :)
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój wcześniejszy wpis ale nie podałam adresu :)

      Usuń
  13. Proste ale PYSZNE chrupąiece trójkąciki !

    składniki:
    dowolne owoce ja najczęściej używam malin, truskawek i jabłek
    kisiel Słodki Kubek Gellwe o wybranym smaku
    ciasto francuskie

    Owoce zagotowujemy w niewielkiej ilości wody lub soku. W chwili gdy owoce się delikatnie rozgotują doprawiam do smaku i dodaję kisiel jako dodatek smakowy oraz zagęstnik. Ostudzoną masę owocową nakładam na ciasto francuskie i i zawijam je w trójkąty, mocno przyciskając brzegi,żeby masa nie wypłynęła. Ciasto smaruję jajkiem i piekę w piekarniku na 200 stopniach około 15-20 minut. Ten przepis jest łatwy, szybki i obiecuję,że posmakuje każdemu a na dodatek robi wrażenie na gościach :)
    Smacznego

    mjabolek@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. TĘCZOWIEC VEL. JOGURTOWIEC
    To cudo to smak mojego dzieciństwa i ulubiony deser mojej rodziny :) Początkowo zwany jogurtowcem swoją nazwę zmienił gdy zasmakowały w nim moje dzieci i przechrzciły go na tęczowca ;)
    Sprawdza się praktycznie zawsze bo w końcu kto nie lubi galaretki???

    SKŁADNIKI:
    3 galaretki każda w innym kolorze

    600g jogurtu jogurtu naturalnego lub greckiego
    600ml słodkiej śmietany 30%
    6 łyżek cukru
    7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
    biszkopty (ok. 100- 150g)
    tabliczka gorzkiej czekolady
    musli z owocami

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy aby stężała
    Tortownice wykładamy biszkoptami - moga być całe albo możemy je pokruszyć i ugnieść na dnie formy
    Stężałą galaretkę kroimy w kostkę i wszystkie razem delikatnie mieszamy
    Mieszamy jogurt z cukrem - jeśli jest za mało słodki można jeszcze posłodzić
    W 10-15 łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę gdy się już rozpuści dodajemy do niej 4 łyżki jogurtu z cukrem i mieszamy.Tak powstałą masę dodajemy do reszty jogurtu i wszystko dokładnie mieszamy. NIE WSTAWIAĆ do lodówki bo bardzo szybko stężeje.
    Kroimy czekoladę na malutkie kawałki lub ścieramy na tarce na dużych oczkach.
    Ubijamy na sztywno śmietanę.
    Jogurt mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną i pokrojoną galaretką i czekoladą.
    Tak powstałą masę wykładamy na tortownicę wcześniej wyłożoną biszkoptami.
    Dla urozmaicenia z wierzchu można wszystko posypać musli i wiórkami czekolady.
    Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny
    Smacznego!

    Mój adres
    azi1981@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Nagrody wprost dla łasucha, aż się skuszę :D Pierwszy przepis:
    Owsiane ciasteczka żurawinowe:
    Składniki: 3x Musli Fitella Żurawinowe, pól kostki margaryny, szklanka mąki razowej, cukier do smaku, jedno jajko.
    Wykonanie: Musli i mąkę wsypujemy do miski, roztapiamy margarynę i dodajemy, następnie wbijamy jajko i dodajemy cukier wedle uznania. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach 20-30 minut.

    OdpowiedzUsuń
  18. Drugi przepis:
    Naleśniki truskawkowo-budyniowe:
    Składniki: 2 jajka, mąka, szklanka mleka, woda gazowana, szczypta soli, 3 cukry waniliowe, olej, budyń śmietankowy, truskawki lub maliny lub dowolne owoce
    Wykonanie: wykonujemy ciasto na naleśniki. Wbijamy dwa jajka do miski i 'rozbełtujemy' ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mleko i trochę wody gazowanej. Potem dodajemy mąkę wedle uznania i dwa cukry waniliowe, aby ciasto było gęste. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy wody gazowanej. Na koniec dodajemy łyżkę oleju. Smażymy naleśniki. Wykonujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nieco gęstszy (wlewamy mniej wody). Smarujemy nim naleśniki i składamy w trójkąty. Owoce podsmażamy aby puściły soki i zyskały konsystencję lekkiego dżemu. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Następnie uzyskanym musem polewamy naleśniki z budyniem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  19. Trzeci przepis:
    Deser cappucino
    Składniki: Cappucino śmietankowe, Biszkopty okrągłe, kostka margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, pół szklanki cukru pudru, 2 szklanki mleka w proszku, pół kg serka homogenizowanego waniliowego, 3 łyżki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady
    Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Foremkę wykładamy folią. Robimy roztwór mocnego cappucino, w którym maczamy biszkopty i wykładamy na foremkę. Jajka z żółtkami ubijamy z cukrem na puszystą masę. Utrzeć masło i dodać żółtka.Dodawać serek małymi porcjami do powstałej masy. Następnie dodać mleko w proszku i całość wymieszać. Dodać do masy ostygniętą żelatynę i wymieszać. Powstałą masą posmarować biszkopty, następnie znów wyłożyć biszkopty, masa itd. aż do wyczerpania składników. Deser posypujemy startą czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis na truskawkową galaretkę ze śnieżką.
    Składniki;
    - galaretka Gellwe o smaku truskawkowym
    - 200ml zimnego mleka
    - bita śmietana Śnieżka Gellwe
    - truskawki
    - kolorowa posypka
    Sposób przygotowania;
    Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Truskawki umyć, obrać, pokroić na połówki i przełożyć do pucharków lub miseczek, zalać ostudzoną truskawkową galaretką i wstawić do lodówki do stężenia. Do wysokiego naczynia wlać 200 ml zimnego mleka. Następnie wsypać śnieżkę do mleka i ubijać na najwyższych obrotach przez 4-5 min., aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem udekorować galaretkę śnieżką oraz kolorową posypką.

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis na egzotyczny biszkopt.
    Składniki;
    - 6 jajek
    - pół szklanki mąki pszennej
    - 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 budyń śmietankowy
    - 500 ml mleka
    - 1 łyżka żelatyny
    - puszka brzoskwiń
    - 2 galaretki Gellwe Multiwitamina
    Sposób przygotowania;
    1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
    Dno tortownicy o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170C przez około 35– 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.
    2. Zagotować wodę i odmierzyć 800ml, ok. 3 szklanki. Zawartość dwóch torebek galaretek Gellwe wsypać do gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia.
    3. Z pół litra zimnego mleka odlać pół szklanki, wsypać do niej zawartość torebki i dodać dwie łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować (można dodać łyżeczkę masła). Do gotującego się mleka wlać rozdrobniony proszek, mieszając gotować przez chwilę i na koniec dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
    4. Czekamy aż budyń i galaretki ostygną.
    5. Brzoskwinie kroimy w kostkę.
    6. Na biszkopt dajemy masę budyniową, następnie układamy brzoskwinie i zalewamy ściętą galaretką.
    7. Całość wstawiamy do lodówki do dalszego zastygnięcia.

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis na sernik Ferrero Roche.
    Składniki;
    *na ciasto
    - 100g masła
    - 1 żółtko
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 1 czubata łyżeczka kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 szklanki mielonych orzechów
    *na masę serową
    - 3 jajka
    - 1 kg mielonego sera białego
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 1 budyń śmietankowy Gellwe
    - sok z 1 cytryny
    *na polewę
    - 200g mlecznej czekolady
    - 8 łyżek mleka
    - 100g drobno pokrojonych orzechów laskowych
    - 150g wafelków orzechowych
    Sposób przygotowania;
    1. Masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko, kakao, proszek do pieczenia, mielone orzechy, zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno tortownicy (o średnicy 24cm).
    2. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na masę serowa, następnie wylewamy na spód. Pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach, studzimy.
    3. Na wierzch sernika kładziemy pokrojone wafelki. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy, następnie dodajemy pokrojone orzechy. Sernik polewamy czekoladą z orzechami, zostawiamy do ostygnięcia.


    meil; m_kowalewska_1a@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.

    Składniki:

    Biszkopt:

    3 jajka
    60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
    60g mąki ziemniaczanej
    100g cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody

    Pianka:
    Ciacho piankowe z galaretką
    2 galaretki Gellwe tego samego koloru
    1 litr słodkiej śmietany 30- 36%

    Dodatkowo:

    ok. 500g świeżych truskawek
    1 galaretka Gellwe dowolnego koloru

    Sposób przygotowania:

    Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową np. kukurydzianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
    Truskawki oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
    Przygotować piankę. 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
    Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
    Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

    Smacznego :)
    Sybirek121@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Kolorowe owoce :)

    składniki 3-4 pomarańcze
    1 op. galaretka truskawkowej
    1 op. galaretki pomarańczowej
    1 op. galaretki cytrynowej
    woda :)

    Wykonanie:
    Pomarańcze należy sparzyć gorącą wodą i umyć.
    Przekroić owoce na pół i następnie wydrążyć środek.
    Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (osobiście użyłam troszkę mniej wody 400 ml zamiast 500ml).
    Tak rozpuszczone galaretki należy przestudzić.
    Skórki pomarańczy poukładać w formie np. od muffinek (jeśli nie posiadacie takich, to do tego celu mogą posłużyć małe miseczki bądź filiżanki)- ważne aby połówki pomarańczy były dobrze osadzone w naczyniu.
    Przestudzone galaretki przelewamy do skórek z pomarańczy, następnie wkładamy je do lodówki aż do stężenia.
    Gotowe kolorowe połówki owocowych galaretek należy pokroić w równe ćwiartki i można śmiało podawać do skonsumowania :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto śliwkowo-krówkowe

    4 jajka
    tyle samo mąki zwykłej
    tyle samo cukru zwykłego
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół kilograma kwaśnych śliwek
    15 krówek
    3łyżki budyniu śmietankowego Gellwe


    Wykonanie:

    Jajka ubić z cukrem.Dodawać na przemian olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wylać na blachę. Na wierzch dać umyte wypestkowane i przekrojone na pół śliwki wcześniej obsypane budyniem. Na wierzch posypać posiekanymi krówkami.Piec w temp. 200 stopni przez 40 minut. Kaśka toczek127@wp.pl

    OdpowiedzUsuń