środa, 14 sierpnia 2013

Klops wg Julii Child

Porządny klops to jest coś a taki właśnie dzisiaj zrobiłam realizując kolejny przepis Julii Child, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Robiłam już rożne klopsy czy pieczenie rzymskie, ale ten jest idealny, myślę ze dodatek bulionu wołowego sprawia ze jest on soczysty, ale się nie rozlatuje. Polecam na zimno i ciepło. Przepis podaje w dwóch wersjach swojej zmienionej i oryginalnej. U niej porcja na 12 osób, u mnie na 6. Zapraszam.



Klops wg Julii Child
  • 2 posiekane cebule 
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1 szklanka ośrodki chleba albo bułki 
  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (z łopatki)
  • 2 jajka 
  • 1/4 szklanki bulionu z wołowiny 
  • 2/3 szklanki startego sera (najlepiej Cheddar ale gouda tez może być) 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 łyżeczki tymianku otartego
  • 2 łyżeczki papryki (słodka i ostra)
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • liście laurowe
u Julii:
  • 2 szklanki posiekanej cebuli 
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1 szklanka ośrodki chleba albo bułki 
  • 1 kg mielonej wołowiny (rozbratel)
  • 1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 2 duże jajka 
  • 1/2 szklanki bulionu z wołowiny 
  • 2/3 szklanki startego sera Cheddar 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 łyżeczki tymianku otartego
  • 2 łyżeczki papryki 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • liście laurowe


Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Podsmażyć cebulę na maśle lub oleju aż się zeszkli. Natkę posiekać drobno. 
Jak zrobić ośródkę? Z kromek chleba odciąć skórę i pokroić w kostkę, włożyć do np. malaksera i rozdrobnić.  Bułkę wystarczy tylko pokroić i rozdrobnić.
Do miski dodać mięso, cebule, jajka, czosnek, ośródkę, sol, pieprz, bulion, tymianek, oregano, papryki, ziele angielskie, natkę i wszystko wymieszać dokładnie. Mięso przełożyć do foremki najlepiej keksówki wysmarowanej lekko tłuszczem, albo tak jak ja do dwóch małych aluminiowych keksówek, ich smarować nie trzeba. Wierzch mięsa wygładzić, na środku ułożyć licie laurowe i listki natki. Wstawić do piekarnika na środkową półkę, grzałka górna i dolna, na 60-70 minut. 



W przypadku pieczenia w dwóch częściach wystarczy 50 minut. Ostudzić przez 30 minut i odlać tłuszcz i soki przed podaniem. Można podać tez gorące nie powinno się przy krojeniu rozpadać.






W kuchni z Julią Child

4 komentarze:

  1. z chęcią bym takiego klopsa zjadła ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje, chętnie poczęstowałabym kawałkiem ale sie skończył:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. raczej nie, masa po upieczeniu na pewno będzie zwarta, ser to raczej smak i kleistość klopsa.

      Usuń