niedziela, 18 sierpnia 2013

Gotuj z Julia- podstawowy sos winegret oraz salatka na zimno

"Doskonały sos winegret jest tak prosty do przyrządzenia, ze nie widzę najmniejszego powodu, aby korzystać z gotowych dressingów" - Julia Child. Święte słowa i tego się trzymajmy. Przedstawiam wam poniżej jej przepis na podstawowy sos winegret, prosty i ekspresowy, ze świeżych składników, do wykonania w każdej sytuacji. Taki sos będzie idealnym zwieńczeniem każdej, pysznej sałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj.

Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam.



Podstawowy sos winegret oraz sałatka na zimno 

sos vinaigrette/winegret: 
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki lub cebulki (dałam dymkę)
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 1/2 łyżki octu winnego 
  • 1/3 lub 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju 
  • świeżo zmielony pieprz
sałatka z mięsem: 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • ogórek zielony
  • kawalek sałaty lodowej
  • cebulka dymka
  • papryka zielona


Przygotować sos można na dwa sposoby, albo wszystkie składniki dać do jednego słoiczka, zakręcić i porządnie wstrząsnąć aż się sos połączy, albo druga metoda bardziej preferowana przez Julie to wymieszać szalotki lub cebulki z musztardą i solą. Dodać sok z cytryny i ocet, energicznie wymieszać to trzepaczką, a gdy się połączą cały czas mieszając wlewać oliwę lub olej, aż powstanie gładka emulsja. Doprawić świeżo zmielonym pieprz. Skosztować (zanurzyć kawałek sałaty w sosie) i skorygować smak solą, pieprzem, i / lub kroplami soku z cytryny.
Taki sos w zakręconym słoiczku może wytrzymać kilka dni, jednak należy pamiętać ze szalotki, cebula i sok z cytryny szybko się psują.
Oczywiście smak sosu można dowolnie zmieniać na czosnkowy dodając ząbek czosnku, na cytrynowy przez dodanie skorki z cytryny, albo dodając świeżych ziół na ziołowy, na słodko-kwaśny dodając sos hoi sin i olej sezamowy albo na sos serowy przez dodanie pokruszonego sera roquefort. 


Sałatka: piersi z kurczaka ugotować albo jak ja przypiec na grillu. Można także obrumienić na patelni grillowej. Pokroić na kawałki, wymieszać w miseczce z taka ilością sosu winegret, żeby pokryła mięso i wstawić do lodówki najlepiej na cala noc, a minimalnie na 30 min. W trakcie marynowania mięso obracać. Gotowe podać z warzywami: porwaną na kawałki sałatą, kawałkami pomidorów, ogórka, papryki, posiekanej dymki. Wszystko polane sosem winegret, posypane świeżo zmielonym pieprzem.



W kuchni z Julią Child

6 komentarzy:

  1. mnie to sie wcale nie chce robic obiadu, wiec na takie pyszności chętnie bym się wprosiła

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę dużą porcję takiej sałatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała sałatka:) ja też poproszę taką michę tej sałatki:)

    OdpowiedzUsuń