czwartek, 1 sierpnia 2013

Białe kiełbaski w czerwonym winie

Dzisiejszy wpis to wpis sponsorowany. 
Śniadania niedzielne w naszym domu tak się złożyło to najczęściej zadanie męża. Często oprócz tradycyjnej jajecznicy mąż przygotowuje dla nas cienkie, białe kiełbaski, smażone a następnie uduszone w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Robi je w dwóch wersjach z białym lub czerwonym winem.



Dzisiejsze były smażone na patelni grillowej Mitra 28 cm firmy Neoflam, przygotowanej pod kuchnie indukcyjną. Patelnia wbrew pozorom jest lekka, wykonana z odlewanego ciśnieniowo aluminium z dnem o grubości 5 mm. 


Ma idealną powłokę ceramiczną, nieprzywierającą, do smażenia wystarczy niewielka ilość tłuszczu. Tak wiec test wyszedł pozytywnie, a jeśli nie macie jeszcze patelni albo chcecie taką patelnie komuś sprezentować to ta będzie idealna w komplecie z pokrywką.


Białe kiełbaski w czerwonym winie 
  • 8 białych cienkich kiełbasek (u mnie tzw bałkańskie)
  • czarne oliwki (ilość wg uznania)
  • 1 łyżka oliwy 
  • gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • 2 cebule
  • kieliszek czerwonego półwytrawnego wina
  • świeżo zmielony pieprz



Cebule pokroić w piórka. Na patelni grillowej rozgrzać olej, włożyć kiełbaski, posypać ziołami, dodać cebule i smażyć przez kilka minut do zrumienienia. Oliwki pokroić na plasterki. Następnie zalać kiełbaski winem, dodać oliwki, tymianek i przykryć. Dusić wszystko ok 10 minut, aż wino odparuje i powstanie pyszny sos. Podać ze świeżym chlebem.


6 komentarzy:

  1. Takie śniadanie mi się marzy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w wersji z winem nie próbowaliśmy:) muszę skosztować, bo kiełbaski uwielbiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł:) też mam taką patelnię, świetna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z winem, nie próbowałam. Z piwem a i owszem. Patelnia świetna zwłaszcza, że ma pokrywkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na takie sniadanie chętnie bym sie skusiła

    OdpowiedzUsuń