wtorek, 9 lipca 2013

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Zupy pieczarkowe często goszczą na naszym stole o każdej porze roku. Tym razem jako ze jest sezon na świeży szpinak i takie ładne wiązki można z łatwością dostać postanowiłam zrobić zupę pieczarkową właśnie ze szpinakiem. Jest prosta i smaczna, a do tego pełna żelaza. Polecam.



Zupa pieczarkowa ze szpinakiem


  • kilkanaście pieczarek
  • szklanka świeżych liści szpinaku
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1 litra bulionu warzywnego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki makaronu gwiazdki 
  • śmietana do zup i sosów


Cebulę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Pieczarki myje i kroje w kostkę. Na łyżce masła podsmażam w garnku cebulę, dodaję czosnek i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wszystko zalewam wywarem, dodaję pieczarki i gotuję wszystko około 20 minut, doprawiam solą i pieprzem. Osobno gotuje w osolonej wodzie makaron. Na koniec do zupy dodaje umyte liście szpinaku, chwilę razem gotuje ok 2 minut tak by tylko lekko się skurczyły, posypuję natką pietruszki i przyprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Zupę wlewam na talerze, na wierzch układam daje po łyżce śmietany i posypuje świeżo zmielonym pieprzem.


8 komentarzy:

  1. ciekawe bardzo połączenie.
    smakowałoby mi!

    OdpowiedzUsuń
  2. musiała smakować:) szpinakowa jest pyszna, a z pieczarkami jeszcze pewnie lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczarkową bardzo lubię i szpinak też więc na pewno Twoja wersja by mi pasowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno żadnej grzybowej nie robiłam, ciekawe to dodanie szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń