piątek, 26 lipca 2013

Kapusta młoda smażona z boczkiem

Kolejna klasyczna propozycja. Sezon nowalijkowy, lato w pełni, na targowiskach króluje młoda kapusta. Dlatego przedstawiam wam moja wersje, a dla tych co jeszcze nie robili zapraszam do zrobienia. Lato bez takiej kapusty to lato stracone. A danie jest proste, tanie, wystarczy nam kilka składników i gotowe.



Kapusta młoda smażona
  • główka młodej kapusty
  • kawałek surowego wędzonego boczku ok 150 g
  • 3 cebulki dymki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Boczek pokroić w kostkę i wytapiamy na patelni na skwarki. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy do boczku, aż się zeszkli. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno i dajemy do garnka z rozgrzaną oliwą. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu, soli. Można podlać odrobiną wody. Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypaliła. Kiedy kapusta lekko zmięknie dodajemy boczek, posiekany koperek, mieszamy wszystko razem dokładnie. Dusimy razem około 5 minut. Jeżeli kapusta puści zbyt dużo wody to możemy garnek odkryć, aby odparowała. Na koniec jeszcze raz sprawdzamy smak i doprawiamy np pieprzem. 


3 komentarze:

  1. dałabym się za taką pokroić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie dania to ja bardzo lubię bardzo apetycznie wygląda Twoja kapusta

    OdpowiedzUsuń
  3. oj to tak jak ja. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń