środa, 31 lipca 2013

Gulasz z fasolką na winie

Gulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego.



Gulasz z fasolką na winie
  • 500 g wieprzowiny (łopatka)
  • 300 g fasolki żółtej
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • marchew
  • 3 ziela angielskie 
  • liść laurowy
  • lubczyk kilka gałązek
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina (u mnie Kadarka)
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki świeża 
  • sól
  • pieprz
Mięso myjemy i kroimy kostkę. Obtaczamy w mące. Cebulę obieramy i kroimy także w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso. Smażymy chwile następnie, solimy, przyprawiamy pieprzem, dodajemy liść laurowy, pieprz ziarenka, lubczyk, kilka gałązek natki i ziele angielskie, chwile razem smażymy, wlewamy wino tak by zakryło mięso i na niewielkim ogniu zagotowujemy przez 5 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z tymiankiem. Przykrywamy garnek i dusimy jakieś 45 minut.
Po tym czasie dodajemy przebraną i umytą w całości fasolkę szparagową, mieszamy, dolewamy bulion, przykrywamy. Dusimy ok 20 minut aż mięso całkowicie będzie miękkie a fasolka taka bardziej al dente. Do smaku doprawiamy pieprzem, ewentualnie można dodać. śmietanę. Jeśli gulasz jest za rzadki wystarczy zagęścić go mąką, ja zostawiłam z takim sosem rzadszym. Na talerzu posypać posiekaną natką. Smacznego.





10 komentarzy:

  1. ale świetny przepis! bardzo wykwintny, a zarazem taki domowy. fasolki mam mnóstwo, więc sobie pożyczam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę bardzo, mam nadzieje ze będzie smakować.

      Usuń
  2. Ja wierzę. Uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dokładnie, bardzo elegancko wyglądające danie, a w smaku pewnie cudnie domowe!:D takie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. i ja też dołączam do grona fanów takich dań

    OdpowiedzUsuń