Dwukolorowy krem cukiniowo-pomidorowy

Idealna letnia zupa, piękny kolor, bajeczny smak cóż chcieć więcej. Ta zupa to połączenie kremu z cukinii i kremu z pomidorów, a wszystko na gęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka.
Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów" tom 35. W oryginale zupa była miksowana z mlekiem, ja sobie tego oszczędziłam. Polecam.



Dwukolorowy krem cukiniowo-pomidorowy
  • 2 marchewki
  • biała cześć pora 
  • pietruszka
  • opalona cebula
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/3  selera
  • gałązki świeżego lubczyku 
  • sol
  • pieprz
  • cukinia
  • pęczek bazylii
  • 3 pomidory
  • 200-250 ml gęstej passaty pomidorowej
  • feta
  • 1/2 łyżki masła
  • szczypta cukru
Do garnka włożyć umyte, obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebule, pora, natkę i lubczyk, wszystko zalać wodą ok 1,5 - 2l. Dodać sol, pieprz, przykryć, gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i powstanie klarowny wywar. Można także zrobić tradycyjny rosół na mięsie jako podstawę tej zupy, zamiast wywaru warzywnego. Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Z wywaru wyjąć marchew, pietruszkę i seler. Przełożyć do malaksera, dodać 3-4 chochle wywaru i zmiksować na papkę. Podzielić na 2 części.

Pomidory sparzyć gorącą woda i obrać.
Bazylie umyć. Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać masło na dnie garnka, dodać cukinie i podsmażyć przez kilka minut na rumiano.
Do jednej części papki warzywnej dodać pomidory, ponownie razem zmiksować, stopniowo dolewać passate, miksować, sprawdzając gęstość i smak, tak żeby nie zrobić jej za rzadkiej. Dodać do smaku sol, pieprz i szczyptę cukru. Zupa ma być orzeźwiająco pomidorowa.

Do drugiej części papki warzywnej dodać cukinie, bazylie, zmiksować to razem, dodać jeszcze 2-3 chochle wywaru, jeśli jest za gęsta dodać więcej, ale uważać żeby nie rozcieńczyć za bardzo. Dodać do smaku sol, pieprz. Zupa ma być słodkawa.

Na talerze wlać jednocześnie dwoma chochlami, tak żeby się nie wymieszała. Na wierzch dać po kilka kawałków fety.



5 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger