poniedziałek, 1 lipca 2013

Boczek z grilla

Lato rozpoczęte a z nim sezon grillowy. Jednym z naszych ulubionych mięs oprócz karczku jest boczek. Zrobienie go na grillu ma te zaletę ze boczek maksymalnie się wytopi i nie będzie taki tłusty jak po zwykłym upieczeniu, za to będzie mięsny i soczysty. Polecam pieczenie mięs w całości są niezwykle soczyste i aromatyczne. Idealny na ciepło i zimno.




Boczek z grilla
  • boczek ok 2 kg w płacie 
  • główka czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka sosu sojowego 
  • łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeże igiełki)
  • łyżka papryki czerwonej 
  • łyżka pasty cebulowej węgierskiej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie

Boczek umyłam, osuszyłam, zostawiając go w całości. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami marynaty. Boczek posmarowałam marynata i dokładnie je w niej obtoczyłam. Talerz z boczkiem zakryłam folią i wstawiłam na noc do lodówki.
Grill (u mnie z kopułą) został maksymalnie rozgrzany. Na tackę dałam boczek, polałam pozostałą marynatą, przykryłam kopułą i boczek grillował się w środku przez ok. 2 h w 150 st. co jakiś czas go przewracając. To że z wierzchu jest bardziej przypieczony nie miało znaczenia bo środku pozostał nadal soczysty i miękki.
  


8 komentarzy:

  1. ale pyszny kawał mięcha!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. jezu ale ślinka cieknie...pycha!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi ślinka cieknie, piękny ale musi mieć aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie :) zapraszam do mnie http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności, jak się na to patrzy to ma się ochotę zjeść wszystko

    OdpowiedzUsuń
  6. 23:26 i się człowiek ślini do monitora:) Nieładnie:) Wygląda cudownie! Wczoraj jedliśmy ziemniaki ze skwarkami z boczku i zsiadłym mlekiem, ale widzę że boczek będzie jeszcze w tym tygodniu grany:) Świetny przepis
    xoxo
    http://livingwithpepe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty to potrafisz kusić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. :) milo mi, lubimy boczek w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń