wtorek, 18 czerwca 2013

Roladki z piersi kurczaka na szparagowym dywanie

Zeszły weekend spędziłam w Warszawie na konkursie kulinarnym zorganizowanym przez firmę Unilever - Knorr z okazji 175 lecia tej marki. Spośród wszystkich zgłoszeń zostało wybranych 30 przepisów, których autorzy zostali zaproszeni  do wspólnego konkursowego gotowania, a jedna z osób miała szanse wygrać wycieczkę - kurs gotowania we Włoszech. Mi się to nie udało, ale sam weekend był wspaniałym przeżyciem, z  którego wkrótce zresztą opublikuje relacje, a gotowanie pod okiem jurorów, których znacie z reklam Knorra było niezłą frajdą i stresem. Dlatego przedstawiam wam przepis, który wysłałam na konkurs. Warunkiem było użycie produktu marki Knorr. Oczywiście wy nie musicie go wykorzystywać, możecie mięso zamarynować po swojemu, akurat ten element w przepisie nie jest niezbędny. Zapraszam. 




Roladki z piersi kurczaka na szparagowym dywanie
  • 3 piersi z kurczaka 
  • papryka czerwona 
  • 15 szparagów zielonych 
  • feta marynowana słoiczek 
  • 3 jajka
  • czarne oliwki słoiczek
  • masło klarowane 3 łyżki
  • oliwa z oliwek bazyliowa 2 łyżki
  • papryczka chilli (np tajska)
  • 3 ząbki czosnku 
  • liście bazylii
  • suszone pomidory z zalewy z fety
  • pieprz, sól do smaku 
  • kostka rosołowa z kury  

Piersi kurczaka oczyściłam, osuszyłam na ręczniku papierowym, położyłam pomiędzy folie spożywczą i rozbiłam na kotlety. Do miseczki dałam kostkę rosołową i 2 łyżki oliwy bazyliowej. Wszystko dokładnie wymieszałam, żeby kostka rosołowa się rozpuściła. Następnie za pomocą pędzelka posmarowałam marynatą piersi z każdej strony i odstawiłam na 30 minut (ale nie jest to konieczne). Wy możecie doprawić piersi do razu czosnkiem, solą i pieprzem i to wystarczy. 
Paprykę pokroiłam w paski, do miseczki wycisnęłam przez praskę czosnek. Kawałki fety odsączyłam z zalewy i pokroiłam na mniejsze. Oliwki pokroiłam na połówki. Jajka wstawiłam do ugotowania na twardo na 6 minut. 
Zamarynowane piersi posmarowałam czosnkiem, ułożyłam na niej paski papryki, kawałki fety, liście bazylii, pomidora suszonego, doprawiłam do smaku pieprzem. Zwinęłam w roladki i spięłam je wykałaczkami. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam piersi na rumiano. Na koniec pod przykryciem na 3 minuty. Szparagi umyłam, wrzuciłam na 3 minuty do osolonego wrzątku, następnie odcedziłam. Na patelni rozgrzałam oliwę bazyliową, drobno posiekałam papryczkę chili, położyłam na patelnie szparagi, posypałam chilli, pieprzem, sola i smażyłam przez kilka minut na rumiano. Z gotowych szparagów odcięłam końcówki i ułożyłam na talerzu. Z roladek wyjęłam wykałaczki, pokroiłam na połówki, ułożyłam na szparagach, jajka obrałam pokroiłam w ćwiartki, położyłam na talerzu, posypałam oliwkami, z boku położyłam marynowana fetę. Skropiłam wszystko bazyliową oliwą.
Jak zrobić wcześniej fetę marynowaną fetą, której użyłam - wystarczy kliknąć w ten przepis.



10 komentarzy: