Pomaranczowa ekspresowa wolowina

Szybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak  czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i powstało szybkie i aromatyczne danie. Myślę, ze przy odrobienie dobrej woli każdy może sobie takie cudo wyczarować. Smacznego.




Pomarańczowa wołowina 
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • papryka czerwona
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g wołowiny (np z udźca)
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • sezam
  • kolendra lub natka
  • ryż 
na sos:
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 szkl. soku pomarańczowego 
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki pasty z chilli albo drobno posiekana chilli
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka starego świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki zimnej wody 

Mięso pokroić w cienkie paski. Osuszyć. W misce wymieszać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę ziemniaczana, paprykę w proszku. Dodać plasterki wołowiny i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 20 minut. Paprykę pokroić na paski.
Ryż ugotować na sypko. 
Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej, smażyć porcjami wołowinę metoda stir fry czyli przez 2-3 minuty. Wyjąć, osączyć i przykryć żeby nie ostygła.
Patelnie umyć. Na dno wlać pół szklanki gorącej wody, dodać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, pastę chili, powidła, sos ostrygowy, sos sojowy, imbir, paski papryki i powoli doprowadzić do wrzenia. W szklaneczce wymieszać mąkę kartoflaną z zimną wodą i dodać do sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje. Dodać usmażoną wołowinę, wymieszać, posypać sezamem i posiekana zieleniną np kolendrą.



7 komentarzy:

  1. znajome miseczki;) z bardzo apetycznie podanym mięsiwkiem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak te miseczki czesto sie pojawiają na blogach.

      Usuń
  2. miseczkę takiej wołowiny poproszę na obiadek :) wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania: szybkie, ale z charakterem.

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie własnie dania

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger