poniedziałek, 17 czerwca 2013

Papanasi pączki z musem truskawkowym

Co prawda to nie jest pora na pączki, ale czy zawsze musi być odpowiednia pora, a może warto spełniać zachcianki swoje i swoich bliskich bez odpowiedniej pory. Tak tez było tym razem, kupiłam pyszne truskawki i postanowiłam zamiast ciasta greckie pączki z musem truskawkowym. Nazywają się papanasi, są z sera i składają się z pączka z dziurką, śmietany i czapeczki. A jeśli dodamy do tego pyszny mus truskawkowy to jest najcudowniejsze niebo w gębie. Przepis z miesięcznika Smaki zycia. Wyszło 16 sztuk.



 Papanasi truskawkowe
  • 500 g białego sera półtłustego
  • 100 g cukru 
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki (plus maka do podsypania)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml śmietany kremówki
  • fix do śmietany
  • 150 g truskawek
  • olej do smażenia
W misce wymieszać biały ser razem z cukrem, cukrem waniliowym sodą. Dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. Masa może być lekko klejącą ale taka ma być. Stolnice posypać mąką, wyłożyć masę, jeszcze raz zagnieść. Ręce najlepiej mieć cały czas omączone. Z ciasta dłońmi uformować male kuleczki oraz większe pączki, które należy lekko rozpłaszczyć i palcem zrobić na środku wgłębienie.
Kulek i oponek powinno być po tyle samo. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć pączki na rumiano z obu stron. Odsączyć na papierze do pieczenia.
W międzyczasie ubić śmietankę na sztywno, dodać fix.
Truskawki umyć, obraz z szypułek i zmiksować na gęstą papkę.
Na oponki do środka zagłębienia włożyć po łyżce musu truskawkowego, na to łyżkę śmietany i przykryć kuleczką. Posypać cukrem pudrem


7 komentarzy:

  1. To musi być pyszne. Moja mama robiła podobne ale bez nadzienia. Do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ musiały smakować:D achhh

    OdpowiedzUsuń
  3. coś pięknego chyba się skuszę na ten przepis ;)) zapraszam tez na mój blog http://kuchniaijejswiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń