piątek, 14 czerwca 2013

Lumaconi z sosem grzybowym i szparagami

Sezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je wykorzystać i przygotować makaron z nimi i szparagami. Użyłam makaronu lumaconi bo to są takie fajne male koszyczki które super nadziewają się sosem. I wyszło całkiem przyjemne pyszne danie, do tego szybkie i nieskomplikowane. Polecam




Lumaconi z sosem grzybowym i szparagami
  • 1/2 opakowania makaronu lumaconi (tak na 3 osoby)
  • 6 szparagów
  • 2 cebule dymki
  • ok 150-200 g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
  • sol
  • pieprz
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • ok szklanki śmietany do zup i sosów 18%
  • masło klarowane 3 łyżki


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić pod przykryciem. Grzyby jeśli mrożone to odmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebule - białą cześć, drobno pokroić. Szparagi umyć, wytrzeć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i włożyć szparagi, smażyć je aż zmiękną, ok 6 minut. Końcówki zdrewniałe odciąć, resztę  pokroić na kawałki.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać cebule, zeszklić, dodać grzyby, lekko doprawić solą i pieprzem i smażyć aż odparuje woda, ok 6 minut. Podlać winem, chwile dusić aż wino odparuje. Następnie dodać śmietanę, wymieszać, podgrzać razem. Na patelnie do sosu stopniowo dodawać makaron cały czas mieszając, aż koszyczki makaronu wypełnią się sosem. Na koniec dodać pokrojone szparagi i wymieszać. Wszystko doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną zieloną częścią dymki.



10 komentarzy: