czwartek, 27 czerwca 2013

Dorada z grilla lekko tajska

Dorady jakiś czas temu zobaczyłam na blogu u Eweliny, były w ofercie pewnego popularnego sklepu, a jako ze nie miałam okazji jeść wcześniej tej ryby to postanowiłam ją kupić. Spodobał mi się pomysł zrobienia jej na grillu i wykorzystując tajskie elementy kuchni zrobiłam lekko pikantną rybę. Zobaczcie zresztą sami.



Dorada z grilla lekko tajska
  • 4 średnie dorady
marynata:
  • 100 ml białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • papryczka chilli (u mnie tajska)
  • natka pietruszki
  • cebula dymka zielona część
  • kilka listków bazylii tajskiej
  • sol
  • pieprz


Dorady umyć i osuszyć. Papryczkę chilli wypestkować i pokroić drobno. Oliwę, wino, sok z 1/2 cytryny wymieszać, dodać szczyptę soli, pieprzu, papryczkę chilli, posiekana natkę, bazylie i cebulkę dymkę zielona cześć. Ryby ułożyć w naczyniu, polać marynatą, natrzeć je nią w środku ryb i zostawić na min 1h. 



Rozgrzać grilla, jeśli elektryczny to posmarować go olejem i wyłożyć ryby, jeśli tradycyjny to ryby położyć na tacki aluminiowe lub do specjalnych uchwytów do pieczenia ryb. Następnie grillować przez 10-15 minut aż się ładnie zrumienienia.
Podałam z ta sałatką ziemniaczaną.



8 komentarzy:

  1. bardzo lubie dorade:) pysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybkę z grilla to ja chętnie, jeszcze tak świetnie podana i po tajsku. Uwielbiam chili :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja świetnie wygląda <3

    Pozdrawiam ciepło,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za inspiracje. pozdrawiam.

      Usuń