niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami - proste a pyszne

Nie zawsze trzeba szukać skomplikowanych przepisów i receptur. Czasami to, co najprostsze jest najlepsze. Tak jest z tym ciastem to idealna pochwala prostoty. Lekki biszkopt uwieńczony zatopionymi w nim truskawkami wprost ze starego zeszytu z przepisami. Ot i cała filozofia.



 Ciasto z truskawkami - proste a pyszne
  • ok 250-300 g truskawek
  • 170 g miękkiego masła 
  • 170 g cukru 
  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  1 łyżka octu jabłkowego 
  • cukier puder
  • masło i bułka tarta do formy

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na pół, jeśli są duże a male pozostawić w całości.
Formę do ciasta najlepiej tortownice (22 lub 24 cm) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 C. Mąki i proszek przesiać razem do miski.
Do misy miksera dać masło i cukier, zmiksować na puszysta masę. Miksując dodać 2 jajka. Po 3 jajku wsypać dwie łyżki mąki, wymieszać i dodać ostatnie jajko, a następnie ocet. Pozostałą mąkę dodać do ciasta i wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika na 45 min, piec do suchego patyczka.
Wyjąć ciasto i studzić w formie na kratce. Posypać cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. W prostocie siła:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha, też miałam napisać, że w prostocie siła. ;) Wygląda pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak takie ciasta są proste, pyszne i szybkie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń