sobota, 25 maja 2013

Ślimaczki z rabarbarem i leśnymi owocami

Nadszedł ten wiekopomny czas… czas na rabarbar… postanowiłam wiec zrobić z rabarbarem córce do szkoły drożdżówki. Znalazłam u Ady przepis na ciasto i wzięłam się do pracy. Ale jak to bywa, złośliwość rzeczy martwych moje drożdże nie chciały współpracować tak jak powinny i ciasto wyrosło za male, wiec z drożdżówek nici. Dlatego zamiast nich zrobiłam male ślimaczki. Myślę ze to był nawet lepszy pomysł, bo były przepyszne i zniknęły w tempie ekspresowym. Do tego dodatek owoców mrożonych leśnych podkreślił ich smak. Były lekko kwaskowate orzeźwiające  i chrupiące. Polecam.  



Ślimaczki z rabarbarem i leśnymi owocami 
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 70 ml ciepłego mleka 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 30 g masła (roztopione i lekko wystudzone)
  • szczypta soli
  • łodyga rabarbaru
  • 1/2 szklanki mieszanki mrożonych owoców leśnych
  • cukier brązowy ok 1/2 szklanki
  • łyżki dżemu z owoców leśnych
  • cukier puder

Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem, aż podwoi objętość, czyli drożdże zaczną pracować. Pozostałe składniki włożyć do dużej miski lub misy miksera, dodać gotowy zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kule i zostawić ja pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi objętość, ok 1 h.
Rabarbar obrać, pokroić w małą kostkę.
Następnie ciasto cienko rozwałkować na prostokąt na posypanej maka stolnicy. Cale ciasto posmarować dżemem. Na to pozostawiając od brzegu wolny pas szerokości 2 cm położyć rabarbar, mrożone owoce, posypać wszystko brązowym cukrem. Ciasto zwinąć od dłuższego boku prostokąta, tak żeby nic nie wypadło. Końce uszczelnić. Ostrym nożem, pokroić na 10-12 sztuk, wywinąć delikatnie stroną do góry, ułożyć na obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok 20 minut, tak by podrosły, ale się nie przypaliły. Wyjąć, ostudzić, posypać obficie cukrem pudrem.



Czas na piknik z home&you - półmetek!

16 komentarzy:

  1. ale fajne!!! u mnie dziś rogaliki i ślimaczki cynamonowe oraz muffinki z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owocowy sezon dopiero się zaczyna a rabarbar jest pyszny.

      Usuń
  2. Uwielbiam takie owocowe drożdżóweczki, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda:) ładnie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają! i tak uroczo soczek z nich wycieka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje, tak owoce puściły pyszny sok.

      Usuń
  5. Wyglądają bosko!! Na takie właśnie mam ochotę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) pozdrawiam i zapraszam do zrobienia.

      Usuń
  6. Pysznie wyglądają:) Chyba się skuszę i zrobię, mam jeszcze tyle rabarbaru:)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne O.O!
    Dziękuję za dodanie ich do rabarbarowej akcji:)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. milo ze mogłam dołączyć, pozdrawiam.

      Usuń