Ostre curry z groszkiem i klopsikami

Jeśli lubicie indyjskie smaki, solidna porcje mięsa z ziemniakami w pysznym, aromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone, warzywa i w godzinę macie danie jak z najlepszej indyjskiej knajpki. Jednogarnkowe, sycące, kolorowe. Curry jak marzenie. A zwykle klopsiki nabiorą nowego, pysznego znaczenia.



Ostre curry z groszkiem i klopsikami

mięso:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta soli  
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego 
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • natka pietruszki lub kolendra posiekana
  • 2 łyżki oleju 
sos:
  • puszka zielonego konserwowanego groszku
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego albo wołowego
  • kolendra posiekana
  • papryczka tajska chilli lub inna chilli byle ostra
  • łyżeczka maggi 
  • ziemniaki ok 200-300 g

Cebule posiekać bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce połączyć wołowinę, cebulę, czosnek, pieprz, sol, cynamon, kumin, kminek, kardamon, paprykę i pietruszkę lub kolendrę. Dobrze wymieszać i uformować z masy male klopsiki.
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć porcjami klopsiki aż się zrumienienia. Wyjąć i przełożyć na talerz. 
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule i chilli drobno posiekać i włożyć je na patelnie po smażeniu klopsików i zeszklić. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, ziemniaki, następnie wszystkie przyprawy i bulion. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż zmiękną ziemniaki. Dodać klopsiki i groszek, doprawić do smaku maggi (lub sosem sojowym), jeśli sos jest za gesty lub go jest za mało dolać wody. Gotować razem przez 5 minut. Gotowe posypać posiekaną natką lub kolendrą.




18 komentarzy:

  1. zdecydowanie obiadek dla mnie!:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie,wspaniale wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja lubię takie rozgrzewające potrawy ! pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne, pełne smaku danie:) poproszę ciuteczke :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pysznie wygląda. Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. i ja dołaczam do grona fanów takich potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ugotowane i zjedzone, było pyszne. Asta_no

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro będę robić, już nie mogę się doczekać! Od samego patrzenia na zdjęcia dostaję ślinotoku. Uwielbiam Pani bloga, w sumie był pierwszym jakiego zaczęłam regularnie odwiedzać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://oliwkoweinspiracje.blogspot.com/2013/06/indyjskie-curry-z-klopsami-z-indyka.html?spref=fb tutaj moja lekko zmodyfikowana wersja :) pozdrawiam! :)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger